Czy dania z makaronem mogą działać rozgrzewająco? Tak, jeśli dodamy do nich czosnek i Peperoncini czyli młode, ostre papryczki, jeden z ważniejszych składników kuchni włoskiej.
Składniki
- Makaron Rigatoni
- 70 dkg słodkich pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1 bakłażan
- bazylia
- sól
- 1 papryczka Peperoncini
- olej rzepakowy -2 łyżki
- 50 ml słodkiej śmietanki 30%
- pół łyżeczki octu balsamicznego
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Bakłażana kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej rzepakowy i dusimy 5 minut. Pomidory sparzamy i pozbawiamy skórki. Kroimy je w kostkę.
Do bakłażana dodajemy pomidory, pokrojoną drobno papryczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bazylię i ocet balsamiczny. Dusimy 3 minuty. Doprawiamy solą.
Dolewamy 50 ml słodkiej śmietanki, mieszamy i gotujemy kolejne 3 minuty.
Sos wylewamy na makaron i posypujemy obficie startym serem Grana Padano.
Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także dlatego,że zawiera bogate źródło witaminy A, E, K i D2 która w organizmie przekształca się w D3. Ma najwięcej witaminy E z dostępnych na rynku olejów roślinnych ok. 26 mg na 100 gramów oleju.
Olej rzepakowy zawiera też niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, głównie kwas oleinowy ok. 60%, linolowy ok. 20 %( omega -6 ) i linolenowy 10 % (omega -3)
Super pomysł na obiad! Takie potrawy to ja lubię 🙂 Smacznie i sycąco 🙂
Mniam!!!! ❤️❤️❤️
wygląda bosko!