Makaron rigatoni z sosem z pomidorów, bakłażana, z Peperoncini i serem Grana Padano

Czy dania z makaronem mogą działać rozgrzewająco? Tak, jeśli dodamy do nich czosnek i Peperoncini czyli młode, ostre papryczki, jeden z ważniejszych składników kuchni włoskiej.

sam_5552

Składniki

  • Makaron Rigatoni
  • 70 dkg słodkich pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 bakłażan
  • bazylia
  • sól
  • 1 papryczka Peperoncini
  • olej rzepakowy -2 łyżki
  • 50 ml słodkiej śmietanki 30%
  • pół łyżeczki octu balsamicznego

Wykonaniesam_5550

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Bakłażana kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej rzepakowy i dusimy 5 minut. Pomidory sparzamy i pozbawiamy skórki. Kroimy je w kostkę.

sam_5551
Do bakłażana dodajemy pomidory, pokrojoną drobno papryczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bazylię i ocet balsamiczny. Dusimy  3 minuty. Doprawiamy solą.
Dolewamy 50 ml słodkiej śmietanki, mieszamy i gotujemy  kolejne 3 minuty.
Sos wylewamy na makaron i posypujemy obficie startym serem Grana Padano.

sam_5553

logo-pokochaj-olej-rzepakowyStosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także dlatego,że zawiera bogate źródło witaminy A, E, K i D2 która w organizmie przekształca się w D3. Ma najwięcej witaminy E z dostępnych na rynku olejów roślinnych ok. 26 mg na 100 gramów oleju.
Olej rzepakowy zawiera też niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, głównie kwas oleinowy ok. 60%, linolowy ok. 20 %( omega -6 ) i linolenowy 10 % (omega -3)

Zapisz

3 komentarze

Dodaj komentarz