Kiedyś spotkałam się z fajnym określeniem zapiekanek – przegląd lodówki. Coś w tym jest bo za każdym razem gdy mam ochotę na zapiekankę robię taki przegląd i szybko analizuję z jakim sosem mogła bym zapiec jej zawartość. Tak też było i dziś.
A co znalazłam w lodówce?
- pół opakowania mrożonki Bukiet warzyw -marchewka, brokuł, kalafior
- pół paczki mrożonych ćwiartek ziemniaczanych
- 1 żółtą paprykę
- kawałek boczku wędzonego – ok 30dkg
- masło – ok 3 łyżki
- mleko – ok 350 ml
- 50 g sera Niebieski Lazur
- serek topiony, śmietankowy z borowikami
- ser Grana Padano
- garść pomidorów koktajlowych
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie zapiekanki jest ekspresowe. Nawet przygotowanie sosu beszamel zajmuje dosłownie chwilkę.Przepis na podstawowy sos Beszamelowy znajdziecie TU Do gorącego sosu beszamelowego wrzucamy ser topiony i ser pleśniowy. Mieszamy do połączenia się składników. Ser Lazur jest słony, więc uważajmy z ilością doprawianiem zapiekanki .
Boczek kroimy w kosteczkę i przesmażamy na patelni. Boczek odkładamy do żaroodpornego naczynia, a na wytopiony z boczku tłuszcz wrzucamy ziemniaczane łódeczki. Smażymy ok 5 minut. Ziemniaki wrzucamy do boczku. Na łyżce masła przesmażamy Bukiet Warzyw i paprykę pokrojona w kostkę. Po ok 4 minutach smażenia , ściągamy patelnię z ognia a jej zawartość dodajemy do naczynia do zapiekania. Posypujemy solą i pieprzem.
Całość zalewamy gotowym sosem. Na wierzchu układamy pomidorki i posypujemy startym serem Grana Padano.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 200 C na około 15 minut.
Smacznego !
Jeśli nie macie pomysłu na jutrzejszy obiad to zapraszam do wypróbowania przepisu.
Ja jutro nie gotuję, jadę na pierwszą w tym roku wyprawę w Czeskie Góry. Po trudach wędrówki wstąpimy gdzieś na pyszne piwo oraz knedlo, svíčkova i zeli.
Wygląda przepysznie 🙂
Dziękuję
Udanej wyprawy! 🙂 Zapiekanka extra 🙂
chętnie taką przygotuję 🙂 mniami
Ja też zawsze robię przegląd lodówki i z tego powstają najlepsze zapiekanki 🙂
Uwielbiam zapiekanki