Dziś przychodzę do Was z pyszną i zdrową propozycją na rozgrzewający obiad który nie pójdzie nam w boczki. Wykorzystajmy świeże warzywa póki jeszcze są na straganach, bo takie są najlepsze. Warzywa w takim wydaniu są chrupiące i wspaniale smakują a filet rozpływa się ustach. Danie jest proste w wykonaniu a jak smakuje? Przekonajcie się sami.
Zapraszam
Składniki
- 3 sztuki pojedynczych filetów drobiowych
- 1 brokuł
- 1 żółta papryka
- 3 czerwone cebule
- kiść pomidorów koktajlowych
- opakowanie marchewek mini
- 1 czosnek podzielony na ząbki
- 1 czerwona papryka
- tymianek
- olej rzepakowy
- sól, pieprz , czerwona papryka w proszku-słodka
- folia aluminiowa
Wykonanie :
Brokuła dzielimy na rózeczki i surowego układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok układamy pokrojoną paprykę, cebulkę, pomidorki i marchewkę. Pomiędzy warzywa układamy ząbki czosnku. Olej wlewamy do miseczki, dodajemy tymianek, sól, pieprz i mieszamy. Warzywa skraplamy przygotowaną mieszanką. Filety z kurczaka przekrajany w poprzek. Filet układamy na foli aluminiowej, smarujemy z obu stron przygotowanym olejem z przyprawami, układamy ząbek czosnku i szczelnie zawijamy. Paczuszki z filetem układamy na kratce w piekarniku. Pieczemy wszystko razem w temperaturze 200 C przez 30 minut. Podajemy z ryżem. Smacznego 🙂
Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także dlatego,że zawiera bogate źródło witaminy A, E, K i D2 która w organizmie przekształca się w D3. Ma najwięcej witaminy E z dostępnych na rynku olejów roślinnych ok. 26 mg na 100 gramów oleju.
Olej rzepakowy zawiera też niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, głównie kwas oleinowy ok. 60%, linolowy ok. 20 %( omega -6 ) i linolenowy 10 % (omega -3), a więc w swym składzie jest bardzo podobny do oliwy z oliwek, która jednak zawiera mniej kwasów nienasyconych.
Pysznie.