Pieczone warzywa i filet z kurczaka w folii

Dziś przychodzę do Was z pyszną i zdrową propozycją na rozgrzewający obiad który nie pójdzie nam w boczki. Wykorzystajmy świeże warzywa póki jeszcze są na straganach, bo takie są najlepsze. Warzywa w takim wydaniu są chrupiące i wspaniale  smakują a filet rozpływa się ustach. Danie jest proste w wykonaniu a jak smakuje? Przekonajcie się sami.

sam_7811

Zapraszam

Składniki

  • 3 sztuki pojedynczych filetów drobiowych
  • 1  brokuł
  • 1 żółta papryka
  • 3 czerwone cebule
  • kiść pomidorów koktajlowych
  • opakowanie marchewek mini
  • 1 czosnek podzielony na ząbki
  • 1 czerwona papryka
  • tymianek
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz , czerwona papryka w proszku-słodka
  • folia aluminiowa

page

Wykonanie :

Brokuła dzielimy na rózeczki i surowego układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok układamy pokrojoną paprykę, cebulkę, pomidorki i marchewkę. Pomiędzy warzywa układamy ząbki czosnku. Olej wlewamy do miseczki, dodajemy tymianek, sól, pieprz i mieszamy. Warzywa skraplamy przygotowaną mieszanką. Filety z kurczaka przekrajany w poprzek. Filet układamy na foli aluminiowej, smarujemy z obu stron przygotowanym olejem  z przyprawami, układamy ząbek czosnku i szczelnie zawijamy. Paczuszki z filetem układamy na kratce w piekarniku. Pieczemy wszystko razem w temperaturze 200 C przez 30 minut. Podajemy z ryżem. Smacznego 🙂

sam_7813

Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także dlatego,że zawiera bogate źródło witaminy A, E, K i D2 która w organizmie przekształca się w D3. Ma najwięcej witaminy E z dostępnych na rynku olejów roślinnych ok. 26 mg na 100 gramów oleju.
Olej rzepakowy zawiera też niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, głównie kwas oleinowy ok. 60%, linolowy ok. 20 %( omega -6 ) i linolenowy 10 % (omega -3), a więc w swym składzie jest bardzo podobny do oliwy z oliwek, która jednak zawiera mniej kwasów nienasyconych.logo-pokochaj-olej-rzepakowy

Zapisz

Zapisz

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s