Grillowane cukinie, marynowane w oleju rzepakowym

Aby cukinia pieczona na grillu była miękka i rozpływała się w ustach trzeba ją lekko zamarynować.

SAM_5913

Skład marynaty:

  • olej rzepakowy- 1/4 szklanki
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu białego
  • sól do smaku (według uznania ,ja daję pól płaskiej łyżeczki

Cukinie przekrajany wzdłuż i łyżka wydrążamy nasiona. Z podanych składników robimy marynatę. Smarujemy nią cukinie i odstawiamy na 20 minut.

SAM_5927

Farsz

  •  300g mięsa mielonego
  • pol torebki  ugotowanego ryżu
  • pieczarki ok 6 sztuk
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • pomidorki koktajlowe
  • 3 średniej wielkości cukinie
  • sól, pieprz, papryka słodka

SAM_5918

Pieczarki drobno siekamy.Paprykę kroimy w drobną kosteczkę.  Mięso mielone mieszamy z ryżem i przyprawami. Dodajemy pieczarki i papryki. Cukinie nadziewamy farszem. Układamy pomidorki.  Smarujemy z wierzchu pozostałą marynatą i zapiekamy na gorącym grillu ok 10 -15 minut. Pod koniec pieczenia można  cukinię posypać startym serem.

SAM_5929

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem  steroli roślinnych oraz witaminy E i  dlatego  powinniśmy wdrożyć go do naszego jadłospisu. Sterole roślinne, czyli fitosterole to substancje tworzące błony komórkowe roślin. Ich cząsteczka swoją budową przypomina cząsteczkę cholesterolu. Ich bogatym źródłem są oleje roślinne.między innymi  rzepakowy. Sterole roślinne które hamują wchłanianie cholestrolu logo-pokochaj-olej-rzepakowy

Reklamy

5 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s