Aby cukinia pieczona na grillu była miękka i rozpływała się w ustach trzeba ją lekko zamarynować.
Skład marynaty:
- olej rzepakowy- 1/4 szklanki
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- szczypta pieprzu białego
- sól do smaku (według uznania ,ja daję pól płaskiej łyżeczki
Cukinie przekrajany wzdłuż i łyżka wydrążamy nasiona. Z podanych składników robimy marynatę. Smarujemy nią cukinie i odstawiamy na 20 minut.
Farsz
- 300g mięsa mielonego
- pol torebki ugotowanego ryżu
- pieczarki ok 6 sztuk
- papryka czerwona
- papryka żółta
- pomidorki koktajlowe
- 3 średniej wielkości cukinie
- sól, pieprz, papryka słodka
Pieczarki drobno siekamy.Paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Mięso mielone mieszamy z ryżem i przyprawami. Dodajemy pieczarki i papryki. Cukinie nadziewamy farszem. Układamy pomidorki. Smarujemy z wierzchu pozostałą marynatą i zapiekamy na gorącym grillu ok 10 -15 minut. Pod koniec pieczenia można cukinię posypać startym serem.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego powinniśmy wdrożyć go do naszego jadłospisu. Sterole roślinne, czyli fitosterole to substancje tworzące błony komórkowe roślin. Ich cząsteczka swoją budową przypomina cząsteczkę cholesterolu. Ich bogatym źródłem są oleje roślinne.między innymi rzepakowy. Sterole roślinne które hamują wchłanianie cholestrolu
Podoba mi się Twój pomysł na cukinię! Bardzo apetycznie wygląda 🙂
Pyszności!
Pyszności !
Pyszka.
mniammm chętnie zjadłabym taką apetyczną, faszerowaną cukinię