Kremowa zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa jest jedną z najbardziej lubianych zup w naszym kraju. Jest lekkostrawna, pożywna i kochają ją wszyscy. Jedynie w kwestii dodatku zdania są podzielone. Jedni preferują pomidorową z ryżem inni natomiast nie wyobrażają sobie tej zupy bez makaronu.

sam_7136

Coraz chętniej jemy i przygotowujemy zupy typu krem. Najlepsza pomidorowa, chyba nikt nie ma wątpliwości, to zupa ze świeżych pomidorów. Akurat mamy na nie sezon dlatego koniecznie ugotujcie  kremową zupę  z pomidorów. Krem z pomidorów idealnie komponuje się z dodatkiem bazylii, która podkreśli jej intensywny smak. Zupę możemy podawać w postaci czystego kremu lub w towarzystwie grzanek .

sam_7135

Składniki

  •  1 litr wywaru warzywnego,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 800 g pomidorów,
  • starty parmezan,
  • bazylia, sól, pieprz, cukier, opcjonalnie: śmietanka 30%
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

sam_2809

Pomidory sparzamy, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy na kawałki. Wrzucamy na patelnie i dusimy ok 5 minut.

sam_7141
Obieramy cebule i kroimy ją w drobną kostkę. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę.
Cebulę dodajemy do rosołu. Gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy  pomidory i bazylię. Gotujemy kolejne 5 minut. Miksujemy i doprawiamy  do smaku solą, pieprzem,cukrem i  śmietaną   Podajemy zupę posypaną parmezanem.

 

8 komentarzy

  1. No właśnie, pomidorowa krem – nigdy nie robiłam, zawsze tradycyjnie 🙂 Dzieć mój nigdy papek nie jadł i jak widzi takie coś to nie wie, że to zupa 🙂 Muszę jakiś grzanek dodać to może zje/wypije 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s