Zupa pomidorowa jest jedną z najbardziej lubianych zup w naszym kraju. Jest lekkostrawna, pożywna i kochają ją wszyscy. Jedynie w kwestii dodatku zdania są podzielone. Jedni preferują pomidorową z ryżem inni natomiast nie wyobrażają sobie tej zupy bez makaronu.
Coraz chętniej jemy i przygotowujemy zupy typu krem. Najlepsza pomidorowa, chyba nikt nie ma wątpliwości, to zupa ze świeżych pomidorów. Akurat mamy na nie sezon dlatego koniecznie ugotujcie kremową zupę z pomidorów. Krem z pomidorów idealnie komponuje się z dodatkiem bazylii, która podkreśli jej intensywny smak. Zupę możemy podawać w postaci czystego kremu lub w towarzystwie grzanek .
Składniki
- 1 litr wywaru warzywnego,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 800 g pomidorów,
- starty parmezan,
- bazylia, sól, pieprz, cukier, opcjonalnie: śmietanka 30%
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Pomidory sparzamy, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy na kawałki. Wrzucamy na patelnie i dusimy ok 5 minut.
Obieramy cebule i kroimy ją w drobną kostkę. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę.
Cebulę dodajemy do rosołu. Gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy pomidory i bazylię. Gotujemy kolejne 5 minut. Miksujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem,cukrem i śmietaną Podajemy zupę posypaną parmezanem.
Boska!
Ja lubię wszelkie wariacje na temat pomidorowej; ta podoba mi się szalenie 🙂
„Zwykłej” pomidorowej nie lubię, ale krem z pomidorów uwielbiam ❤ Taka zupka i do tego grzanki, niebo w gębie 🙂
Kocham ten smak 🙂
Pomidorowa to ulubiona zupa mojej córci, ale z koncentratu hehe bo nie lubi pomidorów 😉 dobre nie? Logika dziecięca 😉
Lucynko moj syn tez nie lubi pomidorow a ta zupe zajada ze smakiem bo nie wie, że tam są przetarte pomidory 😀 Myśli że z przecieru
No właśnie, pomidorowa krem – nigdy nie robiłam, zawsze tradycyjnie 🙂 Dzieć mój nigdy papek nie jadł i jak widzi takie coś to nie wie, że to zupa 🙂 Muszę jakiś grzanek dodać to może zje/wypije 🙂
Polecam 🙂
Lubię zupę pomidorową pod każdą postacią, ale chyba właśnie krem pomidorowy najbardziej 🙂