Ogórki w musztardzie

Lipiec to u mnie czas przetworów ogórkowych. Zazwyczaj robię kilka rodzajów ogórków. Od tradycyjnych kiszonych po  moje ulubione – ogórki kanapkowe z kurkumą. Syn natomiast uwielbia ogóraski w zalewie musztardowej. Nie robię hurtowych ilości, jedynie po kilka słoiczków z każdego smaku gdyż nie mam warunków do ich dłuższego przechowywania. Ogórki przygotowane według poniższego przepisu nie wymagają zimnej spiżarni. Dobrze przechowują się (nawet kilka miesięcy) w kuchennej szafce.

SAM_6901

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • płaska łyżeczka soli
  • 5 łyżek musztardy
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pół łyżeczki gorczycy

SAM_6902

Ogórki myjemy i osuszamy. Jeśli posiadamy małe ogóreczki można dodać całe, większe lepiej przekroić  wzdłuż, na ćwiartki. Ogórki umieszczamy w słoiczkach. Z podanych składników gotujemy zalewę. Gorącą wlewamy do słoików i zakręcamy. Aby nie poparzyć sobie rąk używam silikonowej rękawicy. Piekarnik rozgrzewamy do 120 C. Słoiczki pasteryzujemy w piekarniku ok 20 minut . W przypadku pasteryzacji w garnku zmniejszamy czas do 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika, słoiki ustawiamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.

 

56-0306014_0
Ta silikonowa rękawica to moje ostatnie odkrycie. Koniec z poparzonymi dłońmi. Rękawica dobrze trzyma słoik, zapobiega ślizganiu się  i nie przepuszcza ciepła.

Zdjęcie rękawicy pochodzi ze strony http://promotiontops.pl/

Zapisz

9 komentarzy

Dodaj komentarz