Lipiec to u mnie czas przetworów ogórkowych. Zazwyczaj robię kilka rodzajów ogórków. Od tradycyjnych kiszonych po moje ulubione – ogórki kanapkowe z kurkumą. Syn natomiast uwielbia ogóraski w zalewie musztardowej. Nie robię hurtowych ilości, jedynie po kilka słoiczków z każdego smaku gdyż nie mam warunków do ich dłuższego przechowywania. Ogórki przygotowane według poniższego przepisu nie wymagają zimnej spiżarni. Dobrze przechowują się (nawet kilka miesięcy) w kuchennej szafce.
Składniki
- 2 kg ogórków gruntowych
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu
- płaska łyżeczka soli
- 5 łyżek musztardy
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- pół łyżeczki gorczycy
Ogórki myjemy i osuszamy. Jeśli posiadamy małe ogóreczki można dodać całe, większe lepiej przekroić wzdłuż, na ćwiartki. Ogórki umieszczamy w słoiczkach. Z podanych składników gotujemy zalewę. Gorącą wlewamy do słoików i zakręcamy. Aby nie poparzyć sobie rąk używam silikonowej rękawicy. Piekarnik rozgrzewamy do 120 C. Słoiczki pasteryzujemy w piekarniku ok 20 minut . W przypadku pasteryzacji w garnku zmniejszamy czas do 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika, słoiki ustawiamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Ta silikonowa rękawica to moje ostatnie odkrycie. Koniec z poparzonymi dłońmi. Rękawica dobrze trzyma słoik, zapobiega ślizganiu się i nie przepuszcza ciepła.
Zdjęcie rękawicy pochodzi ze strony http://promotiontops.pl/
Fajne.
Ogórki w musztardzie? Niesamowite 🙂
Polecam
Takich jeszcze nie robiłam , ani nie jadłam ;(
Lucynko spróbuj,są pyszne,słodko-kwaśne
Zostaniesz moją mamą? 🙂
Jasne:) zawsze marzyłam o córce 🙂
Znam troszkę inny przepis na ogórki w musztardzie, w sumie to drobna różnica. Bardzo, bardzo je lubię i co roku robię zapas na zimę 🙂
Są różne wersje, akurat tą robię od dawna 🙂