Ryż zapiekany z jabłkami chyba każdemu kojarzy się z dzieciństwem. Uwielbiam to danie, szczególnie w jesienne i zimowe dni. Zapach jabłek i cynamonu wprowadza mnie w cudowny nastrój. Zapraszam na nową wersje tego przysmaku .
Składniki
- 0,75 ml mleka
- 250 gram ryżu
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- cynamon
- 2 łyżki masła
- 5 jabłek
- śmietana 18%
- ćwierć łyżki cukru waniliowego
- cztery plastry ananasa z puszki
- garść żurawiny
Mleko gotujemy, dodajemy ryż i szczyptę soli. Gotujemy 15 minut często mieszając. Garnek z ryżem ściągamy z ognia, przykrywamy i zawijamy w koc na mniej więcej 30 minut.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła, dodajemy starte jabłka i 1 łyżkę cukru. Do uprażonych jabłek dodajemy pół łyżeczki cynamonu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Ryż dzielimy na 2 części, przekładamy pierwszą część do naczyń żaroodpornych, następnie na ryżu układamy uprażone jabłka,plastry ananasa i żurawinę. Przykrywamy drugą częścią przygotowanego ryżu.
Do miski dodajemy śmietanę, cukier waniliowy i pozostały cukier. Mieszamy aż powstanie sos. Na powierzchni ryżu rozkładamy sos. Ryż zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 185°C około 25-30 minut. Upieczony posypujemy cynamonem.
Zgłodniałam 🙂 Wygląda kusząco. Fajny pomysł na odmienny obiad 🙂
Narobiłaś mi smaku na taką zapiekankę! A już tak późno jest 🙂 Smak dzieciństwa 🙂
jadłam tyko podstawową wersję, ale taka brzmi równie cudownie!