Zapiekanka ryżowa z jabłkami,ananasem i żurawiną

Ryż zapiekany z jabłkami chyba każdemu kojarzy się z dzieciństwem. Uwielbiam to danie, szczególnie w jesienne i zimowe dni. Zapach jabłek i cynamonu wprowadza mnie w cudowny nastrój. Zapraszam na nową wersje tego przysmaku .

SAM_5171

Składniki

  • 0,75 ml mleka
  • 250 gram ryżu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • cynamon
  • 2 łyżki masła
  • 5 jabłek
  • śmietana 18%
  • ćwierć łyżki cukru waniliowego
  • cztery plastry ananasa z puszki
  • garść żurawiny

SAM_5165

Mleko gotujemy, dodajemy ryż i szczyptę soli. Gotujemy 15 minut często mieszając. Garnek z ryżem ściągamy z ognia, przykrywamy i zawijamy w koc na mniej więcej 30 minut.

Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła, dodajemy starte jabłka i 1 łyżkę cukru. Do uprażonych jabłek dodajemy pół łyżeczki cynamonu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Ryż dzielimy na 2 części, przekładamy pierwszą część do naczyń żaroodpornych, następnie na ryżu układamy uprażone jabłka,plastry ananasa i żurawinę. Przykrywamy drugą częścią przygotowanego ryżu.

SAM_5175

Do miski dodajemy śmietanę, cukier waniliowy i pozostały cukier. Mieszamy aż powstanie sos. Na powierzchni ryżu rozkładamy sos. Ryż zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 185°C około 25-30 minut. Upieczony posypujemy cynamonem.

3 komentarze

Dodaj komentarz