Walentynki to magiczny czas! W tym dniu przyrządzam dla męża jego ulubioną potrawę -Pieczonego Królika. Królik pieczony według tego przepisu jest soczysty i miękki.
Składniki
- 1 królik
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżeczka majeranku
- kilka kawałeczków masła
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
Królika myjemy i kroimy na kawałki.Wkładamy do naczynia.Cebule obieramy, i kroimy w piórka.Czosnek przeciskamy przez praskę. Olej mieszamy z sokiem z cytryny dodajemy czosnek i
wszystkie przyprawy Wlewamy marynatę do królika,mieszamy,posypujemy cebulą i wkładamy do lodówki,najlepiej na całą noc.Od czasu do czasu należy królika przemieszać.
Naczynie z królikiem przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok 60 minut.
Po tym czasie odkrywamy pokrywkę,spryskujemy olejem rzepakowym i zwiększamy temperaturę do 200 stopni Pieczmy ok 25 minut do zrumienienia się mięsa.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego powinniśmy wdrożyć go do naszego jadłospisu.Kwasy omega-3 są substancjami koniecznymi do prawidłowego działania naszego organizmu. Zwiększają odporność organizmu.Wchodzą w skład naszych błon komórkowych, wzmacniają je tworząc barierę dla drobnoustrojów chorobotwórczych, a także wzmacniają układ odpornościowy poprzez zwiększanie wytwarzania białych krwinek.
Wygląda świetnie.
Uwielbiam królika, całe dzieciństwo zajadałam się, bo dziadek hodował 🙂 Tylko na trochę innym przepisie mojej mamy, ale twój też na pewno jest pyszny!