Sernik pachnący wanilią

Tuż przed Sylwestrem dotarła do mnie aromatyczna przesyłka  od Kotanyi. W paczuszce znalazłam między innymi laski wanilii i cukier z prawdziwą wanilią. Cenię sobie naturalne przyprawy. Zauważyłam, że od jakiego czasu na półkach sklepowych  na dobre rozgościł się Cukier Wanilinowy –  tańszy zamiennik cukru waniliowego, w którym zamiast prawdziwej wanilii znajdziemy miedzy innymi etylowanilinę. Jest to syntetyczny dodatek aromatyzujący uzyskiwany najczęściej z miazgi drzewnej i nie posiada cech naturalnej wanilii. Zapach prawdziwej wanilii podrażnił moje  kubki smakowe i tak oto powstał pyszny sernik.

SAM_4370

Składniki:

  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (dla leniuszków  twaróg w wiaderku)
  • 6 jajek
  • 200 g  masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g  cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • skórka pomarańczowa
  • cukier z prawdziwą wanilią zmieszany z cukrem pudrem( do posypania sernika)
  • rodzynki

SAM_4386

Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej. Odłożyć dwie łyżki cukru. Masło ucierać z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym żółtku i dalej ucierać dodając twaróg i wanilię.  Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną.

SAM_4385

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać 1 łyżkę cukru. Ubitą pianę dodać do masy serowej,dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Mieszać ręcznie łyżką aby piana nie opadła.

SAM_4380
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę serową i wstawić do piekarnika. Na dno postawić naczynie  i wlać do niego wrzącą wodę. Piec przez 60 minut. Zimny sernik posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

SAM_4394

Sernik  można podać z musem malinowym .

 

 

 

 

 

26 komentarzy

  1. Pyszny i pięknie udekorowany serniczek! Oj tak, ostatnio też zwróciłam na to uwagę, że na półkach w sklepach same cukry wanilinowe, które niestety ani nie pachną, ani nie smakują jak z prawdziwą wanilią 🙂

Dodaj komentarz