Grilowany filet drobiowy z zielonym pesto w sosie słodko-kwaśnym

Gdy nie mam pomysłu na obiad ,zamiast zerkać do książek kucharskich robię szybki przegląd kuchennych szafek.W jednej znalazłam ryż w drugiej sos,w zamrażarce  mięso i tak powstał mój dzisiejszy obiad.

SAM_3415

Szybki, prosty w wykonaniu i smaczny.

Składniki:

  • 3 filety drobiowe
  • Sos słodko-kwaśny z ananasem
  •   zielone pesto u mnie Pesto peperoncino Royal Brand
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  •  2  torebki ryżu ugotowanego w wywarze jarzynowym

zdj123

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.Nacieramy przyprawami i oliwą.Odstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę.Mięsko obsmażamy szybciutko z obu stron na grilowanej patelni lub na elektrycznym grillu.Piekarnik rozgrzewamy do temp 200 C. Mięso przekładamy na żaroodpornego naczynia,zalewamy sosem i zapiekamy ok 15 minut.Wierzch można posypać serem mozzarella lub parmezanem. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego!

SAM_3418

7 komentarzy

  1. Tego sosu w sumie nie miałam, ale ogólnie nie lubię żadnych sosów z słoików, wolę zrobić sama ) ale i tak Twoje danie wygląda bardzo smakowicie 😉

Dodaj komentarz