Ciasto „Czekolada z orzechami”

Dziś Pani jesień pokazała nam swoje najgorsze oblicze. Ulewne deszcze, lodowaty i silny wiatr a gdzie nigdzie opady śniegu. Nie lubimy takich dni, oj nie lubimy. Na pogodę wpływu nie mamy, ale możemy  uprzyjemnić sobie jesienną aurę na przykład kawałkiem czekolady lub porcją pysznego ciasta. Dziś przychodzę do Was z moim autorskim pomysłem na pyszne ciasto. W szafce miałam gotowa masę orzechową i zastanawiałam się jak ją wykorzystać. Tym bardziej, że nie znałam jej smaku. Rzadko sięgam po tego typu produkty, zazwyczaj sama robię kremy do ciast. Masa okazała się całkiem fajna w smaku, no może odrobinę za słodka, dlatego do ciasta i śmietany dodałam mniej cukru. Ciasto wyszło genialne, smakiem przypomina czekoladę z orzechami ziemnymi. Zapraszam 🙂

sam_7824

Składniki na ciasto

  • 250 g  masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4  jajka
  • 1 szklanka  mąki tortowej
  • 2 czubate łyżki  mąki kartoflanej
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 4 łyżki  kakao

page

Masa śmietanowa

  • 1/2 szklanki  cukru pudru
  • ½ l  śmietany kremówki 30%
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącego mleka
  • 1 łyżka kakao
    masa orzechowa Helio

sam_7822

Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy stopniowo, po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę i mąkę kartoflaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksujemy na gładką masę. Przekładamy do prostokątnej formy. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika na 50 minut.

Żelatynę zalewamy gorącym mlekiem dokładnie mieszamy i odstawić do napęcznienia. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Łyżkę ubitej śmietany dodajemy do żelatyny, mieszamy i wlewamy do śmietany. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników.

sam_7828

Wystudzony ciasto kroimy wzdłuż na pół. Na pierwszy placek nakładamy masę orzechową i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch smarujemy śmietaną i wyrównujemy brzegi. Posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki, by masa stężała. Smacznego 🙂

 

 

10 komentarzy

Dodaj komentarz