Dziś Pani jesień pokazała nam swoje najgorsze oblicze. Ulewne deszcze, lodowaty i silny wiatr a gdzie nigdzie opady śniegu. Nie lubimy takich dni, oj nie lubimy. Na pogodę wpływu nie mamy, ale możemy uprzyjemnić sobie jesienną aurę na przykład kawałkiem czekolady lub porcją pysznego ciasta. Dziś przychodzę do Was z moim autorskim pomysłem na pyszne ciasto. W szafce miałam gotowa masę orzechową i zastanawiałam się jak ją wykorzystać. Tym bardziej, że nie znałam jej smaku. Rzadko sięgam po tego typu produkty, zazwyczaj sama robię kremy do ciast. Masa okazała się całkiem fajna w smaku, no może odrobinę za słodka, dlatego do ciasta i śmietany dodałam mniej cukru. Ciasto wyszło genialne, smakiem przypomina czekoladę z orzechami ziemnymi. Zapraszam 🙂
Składniki na ciasto
- 250 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 czubate łyżki mąki kartoflanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
Masa śmietanowa
- 1/2 szklanki cukru pudru
- ½ l śmietany kremówki 30%
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1/3 szklanki gorącego mleka
- 1 łyżka kakao
masa orzechowa Helio
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy stopniowo, po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę i mąkę kartoflaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksujemy na gładką masę. Przekładamy do prostokątnej formy. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika na 50 minut.
Żelatynę zalewamy gorącym mlekiem dokładnie mieszamy i odstawić do napęcznienia. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Łyżkę ubitej śmietany dodajemy do żelatyny, mieszamy i wlewamy do śmietany. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników.
Wystudzony ciasto kroimy wzdłuż na pół. Na pierwszy placek nakładamy masę orzechową i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch smarujemy śmietaną i wyrównujemy brzegi. Posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki, by masa stężała. Smacznego 🙂
Nie próbowałam jeszcze tej masy, muszę wypróbować 🙂 Ciasto wygląda pysznie!
Dziękuję 🙂 Masa jest nieco gęsta i trudna w nakładaniu, Najlepiej rozsmarować ją mokrym nożem.
Wygląda pysznie 🙂 takie jesienne smaki 🙂
Dziękuję
Ciasto zapowiada się super smakowicie! Na pewno na jednym kawałku by się nie kończyło 🙂 ❤
Rodzinka „załatwiła” blachę w jeden dzień
Wcale się nie dziwię 😉 u mnie byłoby to samo 😉 Mniam !
Świetne ciacho.
Wow! ❤️❤️❤️ wyglada obłędnie! Jestem akurat na diecie, wiec juz wiem co przygotuje sobie jak na cheatday jak ja skończę ❤️❤️
Koniecznie 🙂