Skrzydełka miodowo-cytrynowe

Skrzydełko czy nóżka ? Jaką opcję wybieracie? Ja za nóżkami nie przepadam no chyba, że wyluzowane z kości i nafaszerowane pieczarkami. Skrzydełka lubię mimo, że mięsa na nich niewiele to ich smak bardzo mi odpowiada. Skrzydełka miodowo-cytrynowe uwielbiam. Są wyjątkowo aromatyczne. Spróbujcie sami 🙂

sam_7164

 

Składniki

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka (odciąć lotki)

sam_7163

Sos

  • sok z połowy cytryny
  • skórka z cytryny
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • szczypta cynamonu

sam_7170

Składniki na sos wymieszać. Dodać skrzydełka i odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej  2 godziny. Najlepiej na noc.

sam_7166

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Skrzydełka wyjąć z sosu, ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika na ok 20 minut. Po tym czasie przewracamy mięso i polewamy pozostałym sosem. Pieczemy kolejne 20 minut. Smacznego

 

8 komentarzy

Dodaj komentarz