Kocham lato. Ubolewam, że w naszej szerokości geograficznej trwa ono tak krótko. W słoneczne, ciepłe dni gotuję lekki obiad i zmykam na działkę. Makaron z wędzonym łososiem w sosie śmietanowym to danie idealne na upał. Zrobiłam go po raz pierwszy i bardzo mi smakował. Jadłam wersję z surowym łososiem i była dla mnie zbyt mdła. Z wędzonym, smak jest bardziej wyrazisty. Polecam 🙂
Składniki na porcję dla dwóch osób:
- 250 g Makaronu tagliatelle
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie wędzonego łososia (100g)
- śmietana 30 % – 200 ml
- zielona pietruszka lub koperek
- sól
- biały pieprz
- oliwa z oliwek
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Cebulę i jeden ząbek czosnku kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę i lekko szklimy. Dodajemy pokrojonego w grubszą kostkę łososia. Mieszamy i zalewamy śmietaną. Chwilkę dusimy, aby smaki się połączyły. Doprawiamy białym pieprzem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i ewentualnie, jeśli łosoś nie był zbyt słony, dosalamy według upodobania. Do sosu wrzucamy makaron mieszamy i posypujemy obficie posiekaną, zieloną pietruszką . Smacznego !
Makaron w połączeniu z rybą musi super smakować. Też spróbuję z wędzonym 🙂
Polecam 🙂
Ale mi narobiłaś smaka! Pyszności!