Makaron tagliatelle z wędzonym łososiem w sosie śmietanowym

Kocham lato. Ubolewam, że w naszej szerokości geograficznej trwa ono tak krótko. W słoneczne, ciepłe dni gotuję lekki obiad i zmykam na działkę. Makaron z wędzonym łososiem w sosie śmietanowym to danie idealne na upał. Zrobiłam go po raz pierwszy i bardzo mi smakował. Jadłam wersję z surowym łososiem i była dla mnie zbyt mdła. Z wędzonym, smak jest bardziej wyrazisty. Polecam 🙂

SAM_6216

Składniki na porcję dla dwóch osób:

  • 250 g Makaronu tagliatelle
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie wędzonego łososia (100g)
  • śmietana 30 % – 200 ml
  • zielona pietruszka lub koperek
  • sól
  • biały pieprz
  • oliwa z oliwek

SAM_6221

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Cebulę i jeden ząbek czosnku kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę i lekko szklimy. Dodajemy pokrojonego w grubszą kostkę łososia. Mieszamy i zalewamy śmietaną. Chwilkę dusimy, aby smaki się połączyły. Doprawiamy białym pieprzem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i ewentualnie, jeśli łosoś nie był zbyt słony, dosalamy według upodobania. Do sosu wrzucamy makaron mieszamy i posypujemy obficie posiekaną, zieloną pietruszką . Smacznego !

SAM_6227

 

 

3 komentarze

Dodaj komentarz