Chyba większość z nas,ma małe wyrzuty sumienia po wczorajszym Tłustym Czwartku. Ja mam, dlatego dziś proponuję coś zdrowego-Surówkę z białej kapusty, którą polecam nie tylko osobom na diecie. Zima sprzyja przeziebieniom a dzięki prozdrowotnym właściwościom kapusty znacznie lepiej radzimy sobie z grypą i innymi infekcjami. Liście kapusty są bogate w witaminy C i K, zawierają też sporo witaminy E i potasu, a oprócz tego beta-karoten, błonnik, kwas foliowy, siarkę, wapń. Pamiętajmy, aby jeść ją na surowo, gotowana traci cenne witaminy i jest ciężkostrawna.
Składniki surówki:
- mała główka kapusty
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka biała
- 1 winne jabłko
- 1 cebula
- 1 marchewka
- sól
- pieprz
- łyżka soku z cytryny
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
Kapustę poszatkować i dodatkowo posiekać nożem. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę ,jabłko i papryki pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki sosu wymieszać i zalać nim jarzyny. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 godziny.Smacznego
#surówka,#kapusta,#zdrowa,#blog,#przepis,#papryka,#Marchewka,#cebula,#jabłko,#dieta,#zdrowejedzenie
Lubię takie surówki, za to, że raz są pyszne, a dwa bardzo zdrowe. Po wczorajszej pączkowej rozpuście propozycja idealna 🙂
Nie zjadłam wczoraj ani jednego pączka, ani nic w ogóle już drugi dzień ;( rozłożyło mnie na amen i leżę jak śledź z gorączką i spuchniętym gardłem , że ledwo oddycham
Biedactwo.Wracaj do zdrowia i małej nie zaraż!