Zupa orientalna

Przejedzeni po Świętach? Na poprawę trawienia polecam zupę orientalną, doprawioną kurkumą i chilli. Kurkuma ma działanie odchudzające – wspomaga metabolizm, przyspiesza trawienie i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Chilli ma korzystny wpływ na układ pokarmowy a dodatkowo działa rozgrzewająco. Zupa idealna na przejedzenie oraz na dzisiejszą aurę. Czy u Was też pada śnieg?

Składniki

  • wywar drobiowy ok 0,5 litra
  • pierś z kurczaka
  • 1 marchewka
  • pół kapusty pekińskiej
  • kilka grzybów mun
  • sos sojowy ciemny
  • sos rybny
  • kawałek pora
  • cebula dymka
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1 papryczka chili
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • olej sezamowy
  • kurkuma
  • limonka
  • mleczko kokosowe -50ml
  • ugotowany makaron
  • ziarno sezamu
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:

Pierś z kurczaka gotujemy w wywarze jarzynowym. Marchewkę, pora, i grzyby kroimy w długie słupki. Kapustę grubo szatkujemy. Na oleju sezamowym krótko smażymy marchewkę. pora, następnie wrzucamy kapustę pekińską i grzyby.

Pamiętajcie, o krótkim smażeniu warzyw-muszą być chrupkie. Warzywa zalewamy wywarem, dodajemy mleczko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, kurkumą ,chilli, imbirem ,limonką i kolendrą. Ugotowaną pierś kroimy w plasterki. Na dnie miseczki umieszczamy ugotowany makaron, dodajemy pierś z kurczaka i zalewamy zupą. Posypujemy pokrojoną dymką i ziarnem sezamu. Smacznego 🙂

Reklama

4 komentarze

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s