Przejedzeni po Świętach? Na poprawę trawienia polecam zupę orientalną, doprawioną kurkumą i chilli. Kurkuma ma działanie odchudzające – wspomaga metabolizm, przyspiesza trawienie i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Chilli ma korzystny wpływ na układ pokarmowy a dodatkowo działa rozgrzewająco. Zupa idealna na przejedzenie oraz na dzisiejszą aurę. Czy u Was też pada śnieg?
Składniki
- wywar drobiowy ok 0,5 litra
- pierś z kurczaka
- 1 marchewka
- pół kapusty pekińskiej
- kilka grzybów mun
- sos sojowy ciemny
- sos rybny
- kawałek pora
- cebula dymka
- 3 cm kawałek imbiru
- 1 papryczka chili
- kilka gałązek świeżej kolendry
- olej sezamowy
- kurkuma
- limonka
- mleczko kokosowe -50ml
- ugotowany makaron
- ziarno sezamu
- szczypta cynamonu
Wykonanie:
Pierś z kurczaka gotujemy w wywarze jarzynowym. Marchewkę, pora, i grzyby kroimy w długie słupki. Kapustę grubo szatkujemy. Na oleju sezamowym krótko smażymy marchewkę. pora, następnie wrzucamy kapustę pekińską i grzyby.
Pamiętajcie, o krótkim smażeniu warzyw-muszą być chrupkie. Warzywa zalewamy wywarem, dodajemy mleczko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, kurkumą ,chilli, imbirem ,limonką i kolendrą. Ugotowaną pierś kroimy w plasterki. Na dnie miseczki umieszczamy ugotowany makaron, dodajemy pierś z kurczaka i zalewamy zupą. Posypujemy pokrojoną dymką i ziarnem sezamu. Smacznego 🙂
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
Zupa zapowiada się przepysznie. Lubię takie orientalne smaki.
U mnie śnieg sypie już od trzech dni i nie zanosi się żeby miał przestać w najbliższym czasie.
Śnieg u mnie na szczęście już nie pada ale trochę go jeszcze zostało jest zimno, czekam na ocieplenie. Zupka fajna na taka pogodę
Wygląda apetycznie, chociaż mleczka kokosowego nie lubię