Wielkanocny żurek na oleju rzepakowym

Zapraszam na żurek jak u babci z ziemniaczkami okraszonymi wędzonym boczkiem i cebulką. Ten żurek i chrupiące skwarki na ziemniakach to wspomnienie dzieciństwa. To kuchnia, do której wracam z sentymentem.

Składniki

  • pół litra gotowego zakwasu – Przepis na zakwas TU
  • pół włoszczyzny (bez kapusty )
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • wędzony boczek – ok 150 gr.
  • dwa pętka kiełbasy
  • 2 ugotowane na twardo jajka.
  • około 1  litra wody
  • sol, pieprz ,majeranek do smaku
  • liść laurowy, kilka sztuk ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki słodkiej śmietany
  • łyżeczka startego chrzanu
  • Ziemniaki – ok pół kilograma
  • pokrojony w kostkę wędzony boczek – ok 3 plastry
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Wykonanie:

Warzywa obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Olej wlewamy na patelnię, wrzucamy starte warzywa i podsmażamy. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy i przesmażone warzywa i gotujemy ok 5 minut. Na patelni stapiamy boczek, dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i chwilkę smażymy. Przekładamy do wywaru z  warzyw i gotujemy ok 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy  zakwas, śmietanę, chrzan, majeranek  i przeciśnięty przez praskę czosnek . Doprawiamy majerankiem.

Pozostałą cześć boczku stapiamy, podlewamy olejem rzepakowym i dodajemy pokrojoną cebulkę. Smażymy do zeszklenia się cebuli. Ugotowane  ziemniaki wykładamy na talerzu i okraszamy boczkiem z cebulą. Żurek rozlewamy na talerze i dajemy połówkę jajka. Osobno podajemy ziemniaki z okrasą.

Dlaczego w mojej Wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego? Otóż zdrowiej smażyć na rafinowanym oleju rzepakowym.

1-Ma on wyższą temperaturę dymienia ( w której tłuszcz zaczyna ulegać rozpadowi i niekorzystnym przemianom) przez co nadaje się do obróbki termicznej.

2- Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego powinniśmy wdrożyć go do naszego jadłospisu. Kwasy omega-3 są substancjami koniecznymi do prawidłowego działania naszego organizmu. Zwiększają odporność organizmu.Wchodzą w skład naszych błon komórkowych, wzmacniają je tworząc barierę dla drobnoustrojów chorobotwórczych, a także wzmacniają układ odpornościowy poprzez zwiększanie wytwarzania białych krwinek.

3- olej rzepakowy jest smaczny.

Zapisz

Advertisements

3 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s