Zapraszam na żurek jak u babci z ziemniaczkami okraszonymi wędzonym boczkiem i cebulką. Ten żurek i chrupiące skwarki na ziemniakach to wspomnienie dzieciństwa. To kuchnia, do której wracam z sentymentem.
Składniki
- pół litra gotowego zakwasu – Przepis na zakwas TU
- pół włoszczyzny (bez kapusty )
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- wędzony boczek – ok 150 gr.
- dwa pętka kiełbasy
- 2 ugotowane na twardo jajka.
- około 1 litra wody
- sol, pieprz ,majeranek do smaku
- liść laurowy, kilka sztuk ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki słodkiej śmietany
- łyżeczka startego chrzanu
- Ziemniaki – ok pół kilograma
- pokrojony w kostkę wędzony boczek – ok 3 plastry
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Wykonanie:
Warzywa obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Olej wlewamy na patelnię, wrzucamy starte warzywa i podsmażamy. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy i przesmażone warzywa i gotujemy ok 5 minut. Na patelni stapiamy boczek, dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i chwilkę smażymy. Przekładamy do wywaru z warzyw i gotujemy ok 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy zakwas, śmietanę, chrzan, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek . Doprawiamy majerankiem.
Pozostałą cześć boczku stapiamy, podlewamy olejem rzepakowym i dodajemy pokrojoną cebulkę. Smażymy do zeszklenia się cebuli. Ugotowane ziemniaki wykładamy na talerzu i okraszamy boczkiem z cebulą. Żurek rozlewamy na talerze i dajemy połówkę jajka. Osobno podajemy ziemniaki z okrasą.
Dlaczego w mojej Wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego? Otóż zdrowiej smażyć na rafinowanym oleju rzepakowym.
1-Ma on wyższą temperaturę dymienia ( w której tłuszcz zaczyna ulegać rozpadowi i niekorzystnym przemianom) przez co nadaje się do obróbki termicznej.
2- Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego powinniśmy wdrożyć go do naszego jadłospisu. Kwasy omega-3 są substancjami koniecznymi do prawidłowego działania naszego organizmu. Zwiększają odporność organizmu.Wchodzą w skład naszych błon komórkowych, wzmacniają je tworząc barierę dla drobnoustrojów chorobotwórczych, a także wzmacniają układ odpornościowy poprzez zwiększanie wytwarzania białych krwinek.
3- olej rzepakowy jest smaczny.
Uwielbiam domowy żur na zakwasie pycha
Zjadłabym takiego żurku z ziemniakami!
smaki dzieciństwa! mniam:)