Rolada biszkoptowa z kremem mascarpone i wafelkami Lusette

Składniki na biszkopt

  • 50 g  cukru pudru
  • 3,5 łyżki mąki pszennej np. tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka
  • szczypta soli

sam_8887

Krem

  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki
  •  2 łyżki cukru pudru
  • wafelki Lusette o smaku czekoladowym
  • 1 łyżeczka kakao

sam_8896

Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek. Ubić z solą na sztywną pianę. Do ubitych białek dosypywać po stopniowo cukier cały czas miksując. Dodać po jednym żółtku, nadal ubijając. Wsypać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.

Blachę o wymiarach 33 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę biszkoptową, wyrównać szpatułką. Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC.

sam_8884

Gorący biszkopt przekładamy na ściereczkę wysypaną cukrem pudrem. Delikatnie ściągamy papier,i zwijamy jeszcze ciepły zawijamy w ścierkę. Odkładamy do wystudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy, dosypując cukier puder. Odkładamy trzy łyżki śmietany do dekoracji. Resztę delikatnie mieszamy z serkiem mascarpone. Biszkopt odwijamy. Smarujemy masą i układamy na środku wafelka pokrojonego na paseczki. Zawijamy i odstawiamy w chłodne miejsce na ok 2 godziny. Gotową roladę dekorujemy wafelkami i bitą śmietaną. Posypujemy kakao. Smacznego

Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette

Zapisz

Zapisz

Reklamy

13 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s