Chrupiącą pizza na cienkim cieście z szynką parmeńską i rukolą

Podobno dziś jest Dzień Pizzy.  Z tej okazji mam dla Was najprostszy na świecie, sprawdzony przepis na idealnie cienkie ciasto. Przepis zaczerpnęłam z bloga Smakowita Podróż.

sam_4435

Składniki:

  • mąka 1 kg
  • 25 g drożdży
  • 600 ml wody
  • oliwa z oliwek ok 50ml
  • łyżeczka soli
  • 200 g szynki parmeńskiej
  • garść rukoli
  • parmezan
  • pomidorki koktajlowe
  • 1 mozzarella
  • oregano
  • sos pomidorowy

Wykonanie

Rozpuszczamy drożdże z trzema łyżkami wody. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozpuszczane drożdże i dokładnie mieszamy. Pozostałą wodę wlewamy  porcjami w trakcie ugniatania ciasta. Wsypujemy sól, oliwę z oliwek, i dalej ugniatamy. Gotowe ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na  1 – 2 godziny. Wyrośnięte dzielimy na cztery części.

sam_4431

Na wysypanej mąką stolnicę, układamy ciasto i wałkujemy aż uzyskamy cienki płat. Na papierze do pieczenia układamy placek, smarujemy go sosem pomidorowym, posypujemy oregano, i pokrojoną mozzarellą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Wkładamy pizzę do piekarnika na 15 minut. Na ok 5 minut przed końcem pieczenia na pizzę układamy szynkę parmeńską i pomidorki Upieczoną posypujemy rukolą i startym parmezanem.

sam_4436

Reklamy

10 comments

  1. Bardzo lubię pizzę , ale sama już nie piekę tylko zamawiam często w niedzielę pod namową mojej córki, która ją uwielbia, ale rukola by u niej nie przeszła 😉 haha

  2. Uwielbiam pizzę z rukolą i jedną nawet też serwowałam u mnie na blogu. Lubię w ogóle takie nieoczywiste dodatki do pizzy.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s