Chrupiące racuchy z jabłkami, smażone na oleju kokosowym

Zapraszam na chrupiące, pachnące kokosem i jabłkami, złociste racuchy.

sam_7905

Składniki

  • 3 mniejsze jabłka
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 250 g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • olej kokosowy
  • cukier puder dekoracji

sam_7903

Jajka ubijamy z cukrem. Nie przerywając ubijania dodajemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia oraz  cukier waniliowy.  Pomalutku wlewamy mleko.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

1
Jabłka ścieramy na tarce lub kroimy w małą kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Smażymy placuszki  na złoto.
Podajemy posypane cukrem pudrem.

sam_7917

Olej kokosowy jest termostabilny, dlatego znakomicie nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach. W temperaturze poniżej 23-25°C struktura oleju przypomina biały tłuszcz.  Pod wpływem ciepła przekształca się w przezroczysty aromatyczny olej, pachnący kokosem. Olej nadaje potrawom orientalny smak. Olej kokosowy znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni. Dzięki właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym doskonale sprawdza się w produktach kosmetycznych. Olej kokosowy jest sprzymierzeńcem w odchudzaniu. To jedyny tłuszcz, który nie odkłada się w organizmie, lecz jest wykorzystywany do produkcji energii i spalania kalorii.

Zainteresowanych zakupem oleju odsyłam na stronę https://www.body4you.pl/  Body4You to sklep internetowy i stacjonarny dla sportowców, osób aktywnych i odchudzających się. W swojej ofercie posiada bardzo bogaty wybór między innymi suplementów odchudzających, odżywek dla sportowców jak i zdrową żywność.

Zapisz

Zapisz

Reklamy

10 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s