Dziś przychodzę do Was z karnawałową, lekką sałatką. Samo wykonanie sałatki jest błyskawiczne, jedyny problem to namoczenie dzień wcześniej, a potem ugotowanie ciecierzycy. Dla mniej wprawionych polecam zakup gotowanej ciecierzycy w puszce.
Składniki:
- 150 dkg ciecierzycy lub puszka gotowanej
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 szt ogórka zielonego
- 2 czerwone cebule
- natka zielonej pietruszki lub kolendry
- 100 ml oleju
- Sok z cytryny
- 40 ml octu winnego
- Miód lub cukier
- 2 łyżki musztardy dijon
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie sosu :
Do blendera wlewamy sok z cytryny i ocet. Dodajemy musztardę i cukier. Miksujemy dolewając pomalutku olej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Porcję suchej ciecierzycy płuczemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Zostawiamy do napęcznienia na noc.
Na drugi dzień odlewamy wodę,ciecierzycę ponownie płuczemy. zalewamy wodą i wstawiamy do gotowania. Gotujemy około 80 minut,pod koniec dodajemy sól. Ugotowaną odcedzamy na sicie.
Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy ciecierzycę i sos vinegrette, mieszamy. Sałatkę podajemy posypaną natką pietruszki.
Porządna dawka białka mniam…
i smaczna 😛
Pyszna, pożywna i zdrowa sałatka 🙂 Uwielbiam takie 🙂
Ja zaprzyjaźniłam się z soczewicą zupełnie niedawno.