Zupa cebulowa – idealna na jesień

No i mamy pierwszy śnieg. Wprawdzie popadało tylko symbolicznie jednak widok białych płatków uświadamiał mnie, że do świąt pozostało tak niewiele. W sklepach już można  robić  przedświąteczne zakupy. Wcale mi nie przeszkadza, że w marketach i galeriach stoją już ubrane choinki, bo lubię tą radosną atmosferę  i cały ten  przedświąteczny przepych. Mam czas aby zrobić listę przemyślanych prezentów i spokojnie zaplanować zakupy. Długi weekend przed nami. Jedni jadą do sklepów inni wolą rodzinne spotkania lub spacery na świeżym powietrzu.

Lubię, gdy w takie chłodne dni, po powrocie do domu czeka na mnie talerz gorącej zupy.

sam_8125

Zapraszam na zupę cebulową, której bazą jest wywar wołowy. Jest, rozgrzewająca, zdrowa i niskokaloryczna. Podana z grzankami  i odrobiną startego sera.

Składniki:

  • 10 średnich cebul, pokrojonych w piórka
  • 1/2 szklanki białego wina lub pół szklanki piwa
  • 1litr  wywaru wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 50g sera ementaler, startego
  • niewielka ilość oliwy z oliwek
  • świeżo mielona sól i pieprz
  • 1 liść laurowy

sam_8122

Wykonanie

W garnku rozgrzewamy oliwę.  Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojone cebule i czosnek. Smażymy na dość mocnym ogniu przez 15-20 minut do momentu, aż cebula uzyska ładny, brązowy kolor, bardzo często mieszając. Wlewamy wino i redukujemy.Po odparowaniu wina Całość zalewamy  bulionem, mieszamy. Dodajemy 1 liść laurowy. Od momentu zagotowania się zupy zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Zupę podajemy posypaną tartym serem.

sam_8134

 

 

 

Reklamy

8 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s