Łatwe, drożdżowe ciasto z wiśniami

Zaczyna się sezon na czereśnie i wiśnie. To następne owoce, po truskawkach, które świetnie nadają się do wypieków. Korzystajmy z tych pysznych owoców póki trwa sezon. Warto też zamrozić kilka porcji truskawek, wiśni i czereśni, na zimę.

SAM_6142

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • pół kostki margaryny Palma ( z Murzynkiem)
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki cukru
  • pół kostki świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 1/2 kg wiśni (wydrylowanych)

SAM_6131

Składniki na kruszonkę

  • 100 masła
  • 100g cukru
  • 200g mąki
  • pół łyżeczki cukru waniliowego

SAM_6128

Wykonanie
Składniki na kruszonkę wsypujemy do miski i rozcieramy palcami aż powstaną grudki. Wstawiamy do lodówki.

SAM_6132

Podgrzewamy lekko 1/4 szklanki mleka. Drożdże mieszamy z łyżką cukru, dodajemy mleko, łyżeczkę mąki. Mieszamy i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Pozostałe mleko wlewamy do rondelka. Dodajemy margarynę i ogrzewamy do rozpuszczenia się masła. Studzimy. Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, mleko z margaryną, cukier i dwa całe jajka. Całość zagniatamy do uzyskania elastycznego ciasta. Wkładamy do foremki, na wierzchu układamy owoce i posypujemy kruszonką. Przykrywany ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 C na ok 45 minut.

 

8 komentarzy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s