Truskawkowe Sushi w czekoladowej żelce

W czasie deszczu nie tylko dzieci się nudzą. Dzisiejsze, chłodne i deszczowe  popołudnie postanowiłam spędzić w kuchni. Długo myślałam nad ciekawą alternatywą dla oryginalnego sushi. Nie przepadam za surową rybą, nie lubię owoców morza – lubię ryż i truskawki.

SAM_5811

Truskawkowe sushi? czemu nie? Spróbujcie  🙂

Ryż

  • 300 ml mleka
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 170 g ryżu jaśminowego Uncle Bens
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru brązowego

SAM_5818

Truskawki

  • 160 g truskawek
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
  • posiekana mięta

Żelka czekoladowa

  • 50 g śmietanki 30%
  • 80 ml wody
  • 20 g kakao
  • 6 g żelatyny + 20 ml wody
  •  1 łyżka cukru

SAM_5841

Mleko, śmietankę i cukier trzcinowy i wanilinowy należy zagotować. Do gotującego mleka dodajemy ryż i gotujemy około 12 minut. Zostawiamy pod przykryciem do wystudzenia.

Truskawki  kroimy na ćwiartki i wrzucamy na patelnię.Posypujemy cukrem i chwilkę przesmażamy.
Mieszamy wodę z mąką ziemniaczaną i wlewamy na patelnię gdy tylko truskawki puszczą sok.  Mieszamy, aby nie powstały grudki. Posypujemy miętą odstawiamy do przestudzenia.

Żelka czekoladowa

Żelatynę mieszamy z przegotowaną, gorącą wodą. Pozostałą wodę, śmietankę, cukier i kakao zagotować stale mieszając. Zestawiamy garnek z ognia. Dodajemy namoczoną żelatynę. Przestudzoną żelkę rozlewamy na papier do pieczenia i odstawiamy do stężenia.

Ciepły ryż rozsmarowujemy na folią spożywczą na ok 1,5 cm grubości. Z ryżu powinien powstać prostokąt. W połowie szerokości rozsmarowanego ryżu nakładamy pasek z truskawek Za pomocą folii spożywczej składamy ryż na pół wzdłuż dłuższego boku. Zawijamy jak najciaśniej boki folii, formując  wałek. Odstawiamy do lodówki na mniej więcej 2 godziny. Na brzegu żelki czekoladowej kładziemy schłodzony ryż,  owijamy żelką czekoladową, odklejamy papier i kroimy na mniejsze części. Podajemy z bitą śmietaną lub z owocowymi musami.

Reklamy

9 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s