Chrupiące gofry z musem jagodowym, śmietaną i truskawkami

Obiecałam przepis na chrupiące gofry i oto jest.

SAM_5692

Składniki

  • 2 jajka
  • ok. pół szklanki mleka
  • ok. pół szklanki wody gazowanej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1  łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2  szklanki mąki
  • mus jagodowy (u mnie niskosłodzony )
  • truskawki
  • bita śmietana

SAM_5687

Do miseczki wbijamy białka z jajek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysto. Dodajemy masło i ucieramy.
Przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia.
Do utartych żółtek powoli dolewamy mleko i wodę. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Delikatnie łączymy z ubitą pianą. Ciasto na gofry wlewamy chochelką do nagrzanej gofrownicy i pieczemy na złoto ok 10-15 minut.

SAM_5698

 

 

Reklamy

11 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s