Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i kiszoną kapustą

Zapraszam na zapiekankę – smaczną i pożywną.SAM_4113

Zapiekanki może nie są zbyt fotogeniczne ale za to jak smakują…..Przekonajcie się sami

SAM_4115

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 duże cebule
  • 150 g sera żółtego
  • 150 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • słodka papryka mielona
  • olej
  • gałka muszkatołowa Olmix
  • prażona cebulka Olmix
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego

SAM_4109

Ziemniaki kroimy w grubsze plasterki. Cebulę kroimy w  kostkę i szklimy na oleju, dodajemy mięso i  podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Kapustę kiszoną drobno siekamy. Wrzucamy na patelnie i chwilę dusimy, podlewamy bulionem  i gotujemy ok 15 min (do odparowania bulionu)

SAM_4107
Ser ścieramy na tarce i mieszamy ze śmietaną  i gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na dnie układamy warstwę  ziemniaków, następnie kapustę. Ponownie plasterki ziemniaków, kolejną warstwę stanowi  mięso. Posypujemy prażoną cebulką i przykrywamy ziemniakami w plasterkach.  Wierzch smarujemy sosem serowym. Zapiekamy ok 50 minut w temperaturze 180 C. Smacznego!SAM_4108

7 komentarzy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s