Zapraszam na zapiekankę – smaczną i pożywną.
Zapiekanki może nie są zbyt fotogeniczne ale za to jak smakują…..Przekonajcie się sami
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 500 g kiszonej kapusty
- 500 g mięsa mielonego
- 3 duże cebule
- 150 g sera żółtego
- 150 ml śmietany 30%
- sól, pieprz
- słodka papryka mielona
- olej
- gałka muszkatołowa Olmix
- prażona cebulka Olmix
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
Ziemniaki kroimy w grubsze plasterki. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju, dodajemy mięso i podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Kapustę kiszoną drobno siekamy. Wrzucamy na patelnie i chwilę dusimy, podlewamy bulionem i gotujemy ok 15 min (do odparowania bulionu)
Ser ścieramy na tarce i mieszamy ze śmietaną i gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na dnie układamy warstwę ziemniaków, następnie kapustę. Ponownie plasterki ziemniaków, kolejną warstwę stanowi mięso. Posypujemy prażoną cebulką i przykrywamy ziemniakami w plasterkach. Wierzch smarujemy sosem serowym. Zapiekamy ok 50 minut w temperaturze 180 C. Smacznego!
Pysznie wygląda 🙂
Zapiekanki ziemniaczane czasem robię, ale z kapustą jeszcze nie próbowałam
Robiłam ja pierwszy raz i wyszła smaczna
dawno już nie jadłam takiej zapiekanki, ale uwielbiam ten smak!
nie jadłam zapiekanki z kiszoną kapustą, to musi być smaczne połączenie 🙂
Polecam wypróbować
O proszę z koszona kapusta to jeszcze nie jadłam!❤️❤️