Faszerowane ziemniaki

Dzisiaj zaproponuję Wam ziemniaki faszerowane boczkiem i serem, oraz w wersji dla wegetarian z pieczarkami i serem. To smaczne danie które możecie zaserwować zarówno na obiad jak i na kolację. Zapiekane ziemniaki  smakują najlepiej podane na ciepło z sosem czosnkowym.

SAM_5137

Składniki:

wersja 1

  • 6 średniej wielkości ziemniaków ( mniej więcej takiej samej wielkości)
  • 200 g boczku
  • 150 g startego sera żółtego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • masło i tarta bułka do podsypania blachy

SAM_5127

wersja 2

  • 200 g pieczarek
  • ser żółty
  • natka pietruszki
  • sol i pieprz do smaku

SAM_5128

Ziemniaki obieramy i przekrawamy na połówki. Wydrążamy środek ( ja użyłam łyżki do arbuza).  Ziemniaki wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy 5 minut. Odcedzamy. Boczek kroimy w drobna kostkę, dodajemy ser i żółtko. Lekko mieszamy. Napełniamy masą polówki ziemniaków i układamy je na wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką blasze. Skraplamy olejem. Wkładamy do nagrzanego do 180 piekarnika i pieczemy z termoobiegiem ok 25 minut.

SAM_5134

Reklamy

12 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s