Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Przepis na ciasto jogurtowe dostałam od brata, który piecze je od lat. Podobno to ciasto zawsze się udaje. Jest uniwersalne i  smakuje z każdym owocem. Niewątpliwie zaletą tego wypieku jest szybkość przygotowania. Bez miksera, bez trzepaczki, wystarczy jedynie łyżka. Ja piekłam je po raz pierwszy a do ciasta użyłam brzoskwiń z puszki. Ciasto wyszło wilgotne i bardzo smaczne. Pozdrawiam brata 🙂

SAM_5160

Składniki

  • kubeczek jogurtu naturalnego- 250 g
  • 3 kubeczki mąki tortowej
  • 1 kubek cukru
  • 1 kubeczek oleju roślinnego
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub olejek waniliowy według uznania
  • Puszka brzoskwiń

 

SAM_5157Wykonanie

Do miski wlewamy jogurt. Do kubeczka po jogurcie wlewamy olej (tyle samo co jogurtu) i przelewamy go do miski. Wbijamy całe jajka i lekko mieszamy. W drugiej miseczce umieszczamy suche składniki, które wcześniej odmierzyliśmy kubeczkiem po jogurcie. Mieszamy i dodajemy do masy jajecznej.

SAM_5158

Dokładnie mieszamy łyżką, aż składniki się połączą. Wlewamy do  formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką.

SAM_5159

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-50 minut (sprawdzamy patyczkiem, gdy środek jest rzadki należy wydłużyć czas pieczenia o 10 minut).

Smacznego !

 

Reklamy

18 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s