Kapusta czerwona zasmażana

Moi domownicy są wielkimi fanami czerwonej kapusty. „Modrą” kapustę jedliby codziennie.  Skąd w nich zamiłowanie do tej potrawy? Myślę,  że sekret tkwi w smaku. Ta kapusta za  każdym razem smakuje inaczej.

SAM_4957

Składniki

  • Mała główka kapusty czerwonej
  • 1 winne jabłko
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • 1 1/2 łyżki mąki
  • cebula
  • sól,cukier,sok z cytryny lub ocet winny
  • pół szklanki wody

Wykonanie:SAM_4966

Kapustę oczyszczamy  z uszkodzonych liści, płuczemy i drobno  szatkujemy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę i szklimy.  Dodajemy kapustę i drobno pokrojone jabłko. Chwilę dusimy, podlewamy wodą ,solimy i dalej gotujemy  (pod przykryciem)  do miękkości kapusty – od czasu do czasu mieszając. Po ok 30 minutach kapusta powinna być miękka. Roztapiamy pozostałe masło, mieszamy  z mąką lekko rumieniąc .Przekładamy do  kapusty.  Doprawiamy  do smaku  sokiem z cytryny i cukrem i octem.

Podajemy  na ciepło jako dodatek do drugiego dania.

Reklamy

8 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s