Drożdżowy zawijaniec – szybkie i proste ciasto bez wyrabiania

Jeśli szukacie przepisu na szybkie drożdżowe ciasto, bez męczącego wyrabiania , bez ucierania żółtek. Ciasta, które zawsze się udaje to ten przepis jest dla Was. Podobno sukces tkwi w margarynie Palma z murzynkiem.  Zastąpiłam margarynę masłem , niestety wyszedł mi zakalec. Dodawałam inne tłuszcze lecz ciasto wychodziło zbite  ( to nie jest żadna reklama firmy ).

SAM_4624

Składniki :

  • 500 g mąki pszennej
  • pół kostki margaryny Palma ( z Murzynkiem)
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie drożdży instant lub pół kostki świeżych
  • pół kg jabłek
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2 jajka
  • Puszka masy krówkowej o smaku advocata – Helio

SAM_4598

Wykonanie

Mleko wlewamy do rondelka. Dodajemy margarynę i ogrzewamy do rozpuszczenia się masła.Studzimy. Do przesianej maki dodajemy mleko z margaryną. Dosypujemy drożdże i cukier. Dodajemy dwa całe jajka. Jeśli używany świeżych drożdży robimy wcześniej rozczyn z łyżką mąki,mlekiem i łyżką cukru. Całość zagniatamy do uzyskania elastycznego ciasta. Przykrywany ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

SAM_4612

Wałkujemy ciasto na grubość ok 1,5 cm nadając mu kształt prostokąta.  Podsypujemy ciasto tartą bułką i smarujemy masą. Zwijamy jak makowca. Ciasto delikatnie wkładamy do formy z kominkiem. Ja użyłam starego prodiża. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 C na ok 45 minut.SAM_4592

Smacznego !

Reklama

3 komentarze

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s