Jeśli szukacie przepisu na szybkie drożdżowe ciasto, bez męczącego wyrabiania , bez ucierania żółtek. Ciasta, które zawsze się udaje to ten przepis jest dla Was. Podobno sukces tkwi w margarynie Palma z murzynkiem. Zastąpiłam margarynę masłem , niestety wyszedł mi zakalec. Dodawałam inne tłuszcze lecz ciasto wychodziło zbite ( to nie jest żadna reklama firmy ).
Składniki :
- 500 g mąki pszennej
- pół kostki margaryny Palma ( z Murzynkiem)
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie drożdży instant lub pół kostki świeżych
- pół kg jabłek
- 2 łyżki tartej bułki
- 2 jajka
- Puszka masy krówkowej o smaku advocata – Helio
Wykonanie
Mleko wlewamy do rondelka. Dodajemy margarynę i ogrzewamy do rozpuszczenia się masła.Studzimy. Do przesianej maki dodajemy mleko z margaryną. Dosypujemy drożdże i cukier. Dodajemy dwa całe jajka. Jeśli używany świeżych drożdży robimy wcześniej rozczyn z łyżką mąki,mlekiem i łyżką cukru. Całość zagniatamy do uzyskania elastycznego ciasta. Przykrywany ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Wałkujemy ciasto na grubość ok 1,5 cm nadając mu kształt prostokąta. Podsypujemy ciasto tartą bułką i smarujemy masą. Zwijamy jak makowca. Ciasto delikatnie wkładamy do formy z kominkiem. Ja użyłam starego prodiża. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 C na ok 45 minut.
Smacznego !
jak ja kocham ciasta 🙂
Drożdżowe,mniam.
takiego jeszcze nie robiłam