Fasolka po bretońsku

No i mamy zimę na całego, ze śniegiem i mrozem. Dziś temperatura spadła do -14 C. Na rozgrzewkę proponuję smaczny i sycący posiłek  –  Fasolkę po bretońsku.  Jest to jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej chociaż nazwa wskazuje inaczej.

SAM_4416

Składniki:

  • 1/5 kg fasoli   ( Ja wolę drobniejszą odmianę)
  • Puszka pomidorów w zalewie
  • 2 pęta kiełbasy Śląskiej
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • łyżka musztardy
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • sól,pieprz,2 liście laurowe,kilka ziaren ziela angielskiego Olmix
  • majeranek,papryka słodka i papryka wędzona Olmix
  • lub Przyprawa do dań z fasoli Olmix
  • około 1 litra wody

SAM_4638

Fasolkę myjemy ,wrzucamy do garnka i  zalewamy wodą.  Odstawiamy na noc do namoczenia. Na drugi dzień wstawiamy garnek na kuchenkę i gotujemy fasolkę aż stanie się  miękka. W czasie gotowania fasoli tworzy się piana, która trzeba zbierać.

SAM_4415

Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na suchej patelni. Dodajemy do gotującej się fasolki. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju, dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę .Smażymy.  Pod koniec gotowania dodajemy kiełbasę i pomidory z puszki. Dusimy fasolkę ok 15 minut. Doprawiamy musztardą, przecierem pomidorowym i przyprawami.

SAM_4406

 

Smacznego!

 

 

5 komentarzy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s