Domowy chleb z czarnuszką

Domowy chleb – to smak i zapach ,którego się nie zapomina. Najlepszy chleb jest na zakwasie, który pięknie spulchnia i zakwasza ciasto. Można się pokusić o domową „hodowlę” zakwasu. Nie jest ani skomplikowana ani pracochłonna.

SAM_3377

Jeśli nie mamy zaczynu ,upieczmy chleb na drożdżach. Prosty i bez zagniatania.

Polecam

SAM_3385

Do wypieku mojego chleba użyłam

  • 3 szklanki mąki orkiszowej
  •  łyżeczkę suchych drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 i 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżkę czarnuszki Olmix

SAM_3364

Do miski wsypujemy mąkę,drożdże,sól. Wlewamy wodę i olej,  mieszamy drewnianą łyżką aż do połączenia składników.Ciasto będzie gęste. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy  do wyrośnięcia,najlepiej na całą noc  Gdy podrośnie (12-15 godzin) wykładamy  ciasto chlebowe na oprószoną mąką ściereczkę.

SAM_3365

Z ciasta formujemy okrągły bochenek, posypujemy  czarnuszką i przykrywamy ścierką. Odstawiamy na  2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy  piekarnik do 240°C i do jeszcze zimnego wstawiamy  naczynie żaroodporne. Gdy piekarnik nabierze żądanej temperatury wyjmujemy naczynie i do gorącego wkładamy ciasto. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na ok 45 minut.Pod koniec pieczenia można uchylić pokrywkę i dopiec skórkę.

SAM_3366

10858513_1602705833291282_2212731602544870558_n

 

Reklamy

7 comments

  1. Chleb w domu piekę bardzo często i wolę go zdecydowanie bardziej niż ten ze sklepu czy piekarni. Czarnuszka to jedna z moich ulubionych przypraw, więc dla mnie połączenie idealne 🙂 Pięknie wyrósł Ci ten chlebek!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s