Pstrąg łososiowy pieczony z warzywami

SAM_3661

Będąc w Lidlu moją uwagę zwrócił pstrąg łososiowy.Nie jadłam jeszcze tego typu ryby.Zastanawiałam się jak, i z czym ją przyrządzić i nagle przypomniał mi się gdzieś przeczytany przepis na pieczonego łososia.Dodałam od siebie pstrąga, pieprz biały cukinię i masło i tak oto powstała pyszna ryba.

SAM_3657

Składniki:

  • kilka kawałków pstrąga łososiowego
  • 1 malutka cukinia
  • pomidorki mini żółte i czerwone
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • koperek
  • pół cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki musztardy
  • sól
  • świeżo mielony biały pieprz Olmix
  • 1 łyżka masła

SAM_3640

Filet z pstrąga myjemy a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzielimy na porcje.Ja Kupiłam filet w Lidlu z jednej tacki miałam trzy porcje.Filety skrapiamy sokiem z cytryny.

WP_20151005_10_54_29_Pro[1]

Oliwę mieszamy z musztardą,solą i pieprzem.Do tak przygotowanej marynaty wkładamy dzwonka ryby.Przykrywamy i umieszczamy w chłodnym miejscu na około 3 godziny.Paprykę,cukinię  i cebulę kroimy w  paseczki.
W naczyniu do zapiekania układamy rybę,dodajemy paprykę,cebulę i zalewamy pozostałą marynatą.Na wierzchy dodajemy wiórki zimnego masła.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 40 minut.w połowie pieczenia dorzucamy pomidorki koktajlowe.Po upieczeniu całość posypujemy obficie koperkiem.

Zapisz

5 komentarzy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s