Ciasto śliwkowo- jabłkowe

Pobobno kradzione nie tuczy dlatego pozwoliłam sobie ukraść spod drzewa sąsiada kilka jabłek i śliwek na pyszne ciasto ;)Myślę, że sąsiad wybaczy mi ten wybryk.

SAM_3256

Składniki na kruche ciasto:

  • kostka masła
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 15 dkg cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka gęstej śmietanySAM_3253

Składniki nadzienia:

  • Cukier waniliowy
  • cynamon – pół łyżeczki
  • 2 goździki
  • kilka jabłek
  • kilka śliwek
  • cukier do smakuSAM_3235

Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki.śliwki pozbawiamy pestek i dzielimy na połówki.Z podanych składników zagniatamy ciasto,dzielimy na pół i schładzamy w lodówce przez ok godzinę.Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę rozkładamy pierwsza część ciasta.Wałkujemy,tak aby ciasto pokrywało także brzegi blachy.Jabłka chwilę prażymy z dodatkiem cukru,cynamonu i goździków.Dosłownie chwilkę aby się nie rozpadły.Po przestudzeniu wykładamy na spod ciasta.Na nadzieniu jabłkowym układamy śliwki.Całość przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta,dociskając solidnie brzegi.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 45 minut.SmacznegoSAM_3267

Reklamy

2 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s