Nadszedł wrzesień a wraz z nim sezon na dynię.
Składniki ;
- pół średniej wielkości dyni
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 ząbki czosnku
- imbir mielony Olmix do smaku
- Sól
- pieprz Ziołowy Olmix
- łyżka śmietany
- Papryczka Chilli Strąk Olmix
- łyżka masła
- prażona cebulka Olmix
Warzywa i dynię obieramy.Usuwamy z dyni pestki a miąższ kroimy na małe kawałki.Wrzucamy do garnka z wywarem mięsnym.Dodajemy warzywa i strąk chilli(ilość zależy od upodobań smakowych) i gotujemy do miękkości. Lekko studzimy a następnie miksujemy na krem.
Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i imbirem masłem i śmietaną.Dodajemy sól i pieprz.Zupa powinna być ostra.Zupę dyniową podajemy z prażonymi pestkami dyni,grzankami lub prażoną cebulką.
Ale się zrobiło jesiennie…
I smacznie 🙂
na pewno pyszna