Torcik śmietanowy z owocami

Uwielbiam wszelkie ciasta na zimno.Owoce zatopione w kolorowej galaretce wyglądają niezwykle apetycznie.Cieszą oko i podniebienie.

SAM_2840

Składniki:

  • Paczka biszkoptów
  • 100 g roztopionego masła
  • pół litra śmietany kremówki
  • laska Wanilii Olmix -do kupienia TU
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki  gorącej wody
  • 3 łyżki cukru
  • owoce -borówki,porzeczki,maliny,winogrona,brzoskwinie
  • 2 galaretki o smaku malinowym

SAM_2851

Wykonanie:

Biszkopty kruszymy w mikserze,następnie wlewamy przestudzone masło i mieszamy Powstałą kruszonką wykładamy dno tortownicy.

S5002039Mleko gotujemy z dodatkiem nasionek wanilii.Przecedzamy i studzimy(Polecam laski wanilii ponieważ mamy pewność,że dodajemy naturalną wanilię a nie jakieś  tam cukry wanilinowe -nie mylić z waniliowym) Śmietankę ubijamy  z cukrem, dodajemy mleko i wystudzoną żelatynę.Mieszamy .Masę śmietanową  wylewamy na biszkopty.Ja do masy wrzuciłam borówki. Wkładamy do lodówki na pól godziny.Gdy śmietana stężeje układamy owoce.Całość zalewamy tężejąca galaretką.

SAM_2840

Zapraszam Was do odwiedzenia sklepu Kociołek Smaku oraz na Faceobooku TU

Dobra rada:

Dno i boki tortownicy wykładam papierem do pieczenia. W ten sposób zapobiegam przenikaniu „metalicznego smaku” do ciasta. Owoce wydzielają  kwas,który niszczy powłokę tortownicy(rdza).

Reklamy

6 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s