Placki z młodych ziemniaków z sosem Tzatziki

Uwielbiam placki ziemniaczane z młodych ziemniaczków.Są wyjątkowe w smaku,pysznie chrupiące.Placki można jeść same,można na słodko-z cukrem,śmietaną.Dobrze smakują też z sosami mięsnymi lub grzybowymi.Dziś proponuję wersję z sosem Tzatziki

.SAM_2329Sos

  • 1 duży ogórek szklarniowy
  • 2 ząbki czosnku
  • kubek jogurtu greckiego
  • garść posiekanego koperku
  • sól, pieprz według upodobań
    można dodać oliwę z oliwek i ocet winny

SAM_2338

Ogórki obrać, przekroić, usunąć pestki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z jogurtem, dodając wszystkie pozostałe składniki.Schłodzić godzinę w lodówce. Gotowe!

SAM_2348

Placki ziemniaczane

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

SAM_2349

Obieramy ziemniaki i cebulę.Na tarce o małych otworach lub w robocie kuchennym ścieramy ziemniaki i cebulę. Masę wylewamy na sitko ustawione na naczyniu.Lekko odciskamy z nadmiaru wody.Jajka ubijamy trzepaczką,wlewamy do odciśniętych ziemniaków.Dodajemy mąkę,sól i pieprz. Z naczynia,nad którym odcedzaliśmy ziemniaki odlewamy delikatnie sok,a zebraną na dnie mąkę ziemniaczaną dodajemy do masy.Mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.Smacznego!

Reklamy

7 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s