Nutella truskawkowo-rabarbarowa i dżem truskawka-rabarbar

SAM_2263

Sezon truskawkowy dobiega końca.W tym roku oprócz ulubionych kompotów zrobiłam parę słoiczków dżemu i pyszną Nitellę truskawkowo-rabarbarową.Do smażenia owoców używam multicookera.Nic się w nim nie przypala,nie trzeba stale stać i mieszać.Mogę śmiało powiedzieć,że konfitury ,czy dżemy „same się robią”.

SAM_2274

Dżem truskawka-rabarbar

  • 1 kg truskawek
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 700 g cukru

Umyte truskawki bez szypułek umieścić w garnku.Dodać obrany i drobno pokrojony rabarbar.Zasypać cukrem i pozostawić na godzinę.Garnek wstawić na kuchenkę i gotować bez przykrycia ok 1 i 1/2 godziny.Gotowy dżem przełożyć do słoiczków i zawekować.

SAM_2268

Nutella truskawkowo-rabarbarowa

  • 1 i 1/2 kg truskawek
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 500 g cukru
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady

Przy przyrządzaniu Nutelli posterujemy jak wyżej.Gdy  minie godzina gotowania owoców dodajemy pokruszą czekoladę i gotujemy na małym ogniu, stale mieszając jeszcze pół godziny.SAM_2267

DSC_0019Moje słoiczki są już gotowe.Jeszcze tylko druk etykiet i powędrują do spiżarni.Na samą myśl o gofrach z truskawkowo – rabarbarową Nutellą cieknie mi ślinka.

DSCN3069
Kuchenny pomocnik – idealny do konfitur i dżemów
Reklamy

4 comments

  1. O rety ! Pyszności ! Odkąd wróciłam do pracy nie robię już żadnych przetworów z braku czasu, ale często podkradam mojej mamie 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s