Młoda kapusta na słodko,ze śmietaną i koperkiem to idealny dodatek do obiadu. Uwielbiam z młodymi polskimi ziemniaczkami z dużą ilością koperku.Jadła bym nawet bez mięsa,co oczywiście wzbudza zdziwienie mojej męskiej części domowników.Dla nich mięso być musi.Gdy taką kapustę serwuję im jako dodatek do pieczonego kurczaka – „pieją” z zachwytu.
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- pęczek koperku
- kubek słodkiej śmietany
- kwasek cytrynowy
- cukier
- sól
- pieprz
Wykonanie
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści,płuczemy i siekamy.Zalewamy gorącą wodą,dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy bez przykrycia ok 10-15 minut.Odcedzamy. Dodajemy śmietanę.Po ponownym zagotowaniu ściągamy z ognia i dodajemy drobno posiekamy koperek.
Doprawiamy do smaku solą,kwaskiem cytrynowym, świeżo mielonym pieprzem oraz cukrem.
Mniam! Młoda kapustka najlepsza! A w takiej wersji pyszota!
Ja nie przepadam akurat
Bardzo lubię. W tym roku jeszcze nie jadłam młodej kapustki, więc trzeba nadrobić zaległości 🙂
Ja kupiłam ostatnio wieką kapuchę w EKO za 2.45zL .Mialam ochote na bigosik ale syn nie lubi ,
Ciekawy pomysł 🙂 Kapustę młoda bardzo lubię, ale na słodko jeszcze nie próbowałam.
Polecam
Młoda kapustaaa mniam 😀 na słodko jeszcze nie próbowałam ale jak będę w Polsce to musze spróbować ten przepis :))
Polecam