Młoda kapusta na słodko

Młoda kapusta na słodko,ze śmietaną i koperkiem to idealny dodatek do obiadu. Uwielbiam z młodymi polskimi ziemniaczkami z dużą ilością koperku.Jadła bym nawet bez mięsa,co oczywiście wzbudza zdziwienie mojej męskiej części domowników.Dla nich mięso być musi.Gdy taką kapustę serwuję im jako dodatek do pieczonego kurczaka – „pieją” z zachwytu.

SAM_1205

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • pęczek koperku
  • kubek słodkiej śmietany
  • kwasek cytrynowy
  • cukier
  • sól
  • pieprz

SAM_1196

Wykonanie
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści,płuczemy i siekamy.Zalewamy gorącą wodą,dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy bez przykrycia ok 10-15 minut.Odcedzamy. Dodajemy śmietanę.Po ponownym zagotowaniu ściągamy z ognia i dodajemy drobno posiekamy koperek.

SAM_1193
Doprawiamy do smaku solą,kwaskiem cytrynowym, świeżo mielonym pieprzem oraz cukrem.

Advertisements

8 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s