Sernik na zimno ze śmietanką i truskawkami

Uwielbiam serniki na zimno.Te niezawodne ciasta smakują chyba każdemu.Moi domownicy nie przepadają za mlekiem Dbam o ich zdrowie dlatego ,,przemycam ” mleko i jego przetwory do dań,które z chęcią zjadają.DSCN5489

Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D –  dlatego odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka. Nabiał zajmuje istotne miejsce w piramidzie zdrowego odżywiania. Oznacza to, że produkty te są niezbędnym elementem każdej diety. Produkty pochodzenia mlecznego są niezwykle istotnym składnikiem prawidłowej diety dzieci. Zawarty w nich wapń zbawiennie wpływa na układ kostny. Wapń zawarty w nabiale jest także niezwykle istotnym składnikiem prawidłowo skomponowanej diety nastolatków, kobiet i osób starszych.

DSCN5487

Składniki

  • 500 g sera twarogowego,zmielonego
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki wody
  • 50g cukru
  • 2 galaretki truskawkowe
  • truskawki i banany według uznania

DSCN5480

Spód

250g ciasteczek biszkoptowych
Spód tortownicy wykładamy pergaminem i układamy  na dnie ciasteczka.
Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu.

DSCN5485

Żelatynę zalewamy wodą i mieszamy do rozpuszczenia.Miksujemy ser z wanilią i cukrem. Śmietanę ubijamy na sztywny krem.Do masy serowej dodajemy rozpuszczoną żelatynę i etapami ubitą śmietanę. Gdy całość jest dokładnie wymieszana, przelewamy masę serową na schłodzony spód. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki, na ok. 1 godzinę.Układamy owoce i zalewany tężejąca galaretką.Smacznego

111

Advertisements

5 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s