Pancakes czyli amerykańskie naleśniki

Placek amerykański (znany również jako (American) pancake , Hotcake , Flapjack)– to tradycyjna potrawa amerykańska, rozpowszechniona szczególnie w krajach anglosaskich. Utożsamiany z z naleśnikiem chociaż wyglądem bardziej przypomina polskie racuchy. Placek ten jest zwykle serwowany na śniadanie; na słodko lub deserowo (na boczku, polane masłem). W Wielkiej Brytanii jest tradycyjnym daniem na Ostatki.

SAM_0655

Pancakes  przygotowuje się z mąki, jajek, mleka, rozpuszczonego masła, soli i cukru, a jego niezbędnym składnikiem jest środek spulchniający, zwykle proszek do pieczenia, ale i soda oczyszczona lub drożdże.

Składniki na moje pancakes

  • 350 ml mleka
  • 5 łyżek  rozpuszczonego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 niepełne szklanki mąki
  • 2 jajka
  • syrop klonowy

SAM_0663

Wykonanie

W naczyniu ubijamy jajka  z cukrem,dalej ubijając wlewamy mleko,dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,sól i masło.Ciasto powinno być gęste.Na rozgrzaną,suchą patelnię wlewamy łyżką ciasto,formując małe placuszki.Smażymy ok 2-3 minut.Gdy na powierzchni placka przestaną ukazywać się bąbelki powietrza przewracamy placek na drugą stronę i smazymy przez minutę.

SAM_0652

Reklamy

16 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s