Kapuśniak z kiszonej kapusty

Czasami lubię wracać do smaków dzieciństwa.  Do zup,które gotowała mama czy babcia.W moim domu zawsze kisiło się kapustę.Pamiętam jak zimą wyjadałam ją prosto z dębowej beczki.Potem miałam od kwasu, całe czerwone usta.Mama gotowała wyjątkowy kapuśniak.Na wędzonych  żeberkach wieprzowych,pachnących  gorącym dymem i jałowcem.Tego smaku i zapachu nie zapomina się do końca życia.Nasze zmysły zapisują go w najtrwalszej szufladzie zwanej pamięcią i opiekują się nią stale jak najpiękniejszym wspomnieniem.

SAM_0529

Składniki

  • Kapusta kiszona – u mnie słoik kapusty „Orzech
  • włoszczyzna bez kapusty
  • 1/5 kg żeberek wędzonych
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kilka ziemniaków
  • sól i pieprz do smaku
  • woda
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku

Snm

Wykonanie:

Żeberka zalewamy wodą.Po zagotowaniu i odszumowaniu dodajemy starte na tarce warzywa i kapustę kiszoną,liść laurowy i lubczyk. Gotujemy ok 20 min.
W tym czasie obieramy ziemniaki,kroimy w kostkę.Wrzucamy do drugiego garnka,solimy i gotujemy do miękkości.
Do kapusty dodajemy ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały.
Gotujemy razem jeszcze kilka minut. Jeśli zupa jest za gęsta dolewamy trochę wody i doprawiamy do smaku.Gotową posypujemy zieloną pietruszką.
Mama zasmażała taką zupę stopionym wędzonym boczkiem i mąką.Ja wolę łagodniejszą wersję tej zupy.

bn

Reklamy

7 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s