W tym roku postanowiłam zrobić pierwszy raz zakwas na żurek. Wyszedł idealny w smaku. Wczoraj odbyła się degustacja żurku a dziś wstawiłam nowy zakwas aby mieć świeżutki na święta. Wykonanie jest banalnie proste.
Składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej.Ja użyłam maki chlebowej
- 1 1/2 szklanki ciepłej wody
Można dodać ząbek czosnku i kilka ziaren ziela angielskiego.
Wykonanie
Do szklanego słoiczka wsypujemy mąkę,zalewamy wodą, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień. Co dwa dni lekko przemieszać!
Gotowy zakwas dodajemy do wywaru mięsno-warzywnego i doprawiamy według uznania-solą,pieprzem,majerankiem,czosnkiem ,śmietaną. Smacznego
Ja także lubię takie domowe sposoby na żurek, a tu przepis bardzo prosty warty wypróbowania:)
Polecam 🙂
Uwielbiam żurek 🙂 To jedna z moich ulubionych zup (obok grzybowej 😉
Moj syn przepada za żurkiem ,ja na pierwszym miejscu stawiam pomidorową
Ja dziś nastawiłam zakwas na żurek, też mój pierwszy. Czekam jak wyjdzie 🙂
Trzymam kciuki .Na pewno wyjdzie pyszny 🙂
U mnie zakwas prawie gotowy – pierwszy robiony samodzielnie 😉 Mam nadzieję, że będzie dobry.
To takie proste, a ja jeszcze nigdy nie robiłam.
Super sprawa. Bardzo proste, a smak nie pozwala ‚wrocic’ do sproszkowanego zurku.