Zakwas na domowy żurek

W tym roku postanowiłam zrobić pierwszy raz zakwas na żurek. Wyszedł idealny w smaku. Wczoraj odbyła się degustacja żurku a dziś wstawiłam nowy zakwas aby mieć świeżutki na święta. Wykonanie jest banalnie proste.

DSCN5560

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej.Ja użyłam maki chlebowej
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody

Można dodać ząbek czosnku i kilka ziaren ziela angielskiego.

DSCN5582

Wykonanie

Do szklanego słoiczka wsypujemy mąkę,zalewamy wodą, przykrywamy gazą  i odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień. Co dwa dni lekko przemieszać!

Gotowy zakwas dodajemy do wywaru mięsno-warzywnego i doprawiamy według uznania-solą,pieprzem,majerankiem,czosnkiem ,śmietaną. Smacznego

DSCN5559

Reklamy

9 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s