Kruche ciasteczka z mąką kokosową i musli

DSCN5549Domowe kruche ciasteczka „chodziły” za mną od dawna.Miałam w domu mąkę kokosową ,pomysł na wykorzystanie jej do ciasteczek zrodził się dopiero dziś. Mąka kokosowa, pochodząc ze stałych części wnętrza orzecha kokosowego, zachowuje dużą ilość tłuszczów: stugramowa porcja mąki kokosowej zawiera 8,7 g tłuszczu, z czego 8 g przypada na tłuszcze nasycone. Większość z nich to tłuszcze o działaniu ochronnym i znacznych właściwościach przeciwwirusowych, przeciwdrobnoustrojowych i przeciwgrzybowych. Pobudzają one metabolizm, dzięki czemu mąka kokosowa nadaje się do zastosowania w dietach odchudzających. DSCN5552Składniki :

  • 1/3 szklanki mąki kokosowej Royal Brand
  • 1i 1/2 szklanki maki pszennej
  • kostka masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki musli (u mnie Musli 5 orzechów z czekoladą)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru pudru
  • cukier cytrynowy Royal Brand

DSCN5535 Wykonanie Piekarnik nastawić na temperaturę 170 C z funkcją grzania góra-dół  Z podanych składników zagnieść ciasto.Zawinąć folia i odstawić na pól godziny do lodówki.Gdy ciasto odpocznie odrywany kawałki i formujemy małe placuszki. Ten typ mąki nie posiada glutenu z co za tym idzie ciasto nie jest plastyczne jak przy użyciu zwykłej mąki.Układamy na blasze wyłożonej papierem i posypujemy cukrem cytrynowym.Pieczemy ok 15-20 minut . DSCN5548

16 komentarzy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s