Domowe kruche ciasteczka „chodziły” za mną od dawna.Miałam w domu mąkę kokosową ,pomysł na wykorzystanie jej do ciasteczek zrodził się dopiero dziś. Mąka kokosowa, pochodząc ze stałych części wnętrza orzecha kokosowego, zachowuje dużą ilość tłuszczów: stugramowa porcja mąki kokosowej zawiera 8,7 g tłuszczu, z czego 8 g przypada na tłuszcze nasycone. Większość z nich to tłuszcze o działaniu ochronnym i znacznych właściwościach przeciwwirusowych, przeciwdrobnoustrojowych i przeciwgrzybowych. Pobudzają one metabolizm, dzięki czemu mąka kokosowa nadaje się do zastosowania w dietach odchudzających.
Składniki :
- 1/3 szklanki mąki kokosowej Royal Brand
- 1i 1/2 szklanki maki pszennej
- kostka masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki musli (u mnie Musli 5 orzechów z czekoladą)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka cukru pudru
- cukier cytrynowy Royal Brand
Wykonanie Piekarnik nastawić na temperaturę 170 C z funkcją grzania góra-dół Z podanych składników zagnieść ciasto.Zawinąć folia i odstawić na pól godziny do lodówki.Gdy ciasto odpocznie odrywany kawałki i formujemy małe placuszki. Ten typ mąki nie posiada glutenu z co za tym idzie ciasto nie jest plastyczne jak przy użyciu zwykłej mąki.Układamy na blasze wyłożonej papierem i posypujemy cukrem cytrynowym.Pieczemy ok 15-20 minut .
Wspaniałe ciasteczka.
Uwielbiam kruche ciasteczka a te wyglądają pysznie. Ale teraz ban: dieta i downsize
Jedno do kawki nie zaszkodzi 🙂
Uwielbiam 🙂 Mniam …
Pyszna opcja do popołudniowej kawy 🙂
O tak 🙂
Uwielbiam mąkę kokosowa! Robię z niej bezglutenowe babeczki ❤ w połączeniu z migdałowa i ryOwa ❤
To moje pierwsze doświadczenie z mąką kokosową.
Z takich skłądników chętnie bym zjadła ciasteczka 😉
Wyśmienicie wyglądają. Nie próbowałam jesszcze mąki kokosowej, widzę jednak, że wiele osób ją poleca i z niej korzysta.
Ja dopiero w tych ciasteczkach miałam okazje sprawdzić jak smakuje taka mąka.
Fajne, ale z ciastek najbardziej lubię golonkę 😉
Poproszę takiena śniadanko do kawki 😉
Jeśli tylko wpadniesz na kawę zrobię Ci całą tace takich ciasteczek.
pysznie wyglądają, jeszcze nigdy nie używałam mąki kokosowej
hmmm, a może by takie na wielkanoc upiec?:-)