Czekoladowe ciasto z jabłkiem i śliwkami z Multicookera

Multicooker trafił do mnie w ubiegłym roku.To wielofunkcyjne urządzenie  służy mi do gotowania,pieczenia mięsa i drobiu,ciast,do smażenia konfitur.Gdy mam ochotę na szybkie ciasto sięgam po Multimilioner.Ciasto z urządzenia jest wielkości większego talerza deserowego.Jeśli pieczemy je w tradycyjnym piekarniku,polecam podwoić ilość składników.

DSCN5412

Składniki

  • 1/2 Jabłka
  • kilka śliwek
  • 4 jajka
  • 160g przesianej mąki
  • 100g masła
  • 120g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g gorzkiej czekolady

DSCN5437

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać miękkie masło i dalej miksować.Stale ubijając mikserem , dodawać po łyżce maki zmieszanej z proszkiem do pieczenia.Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli.Delikatnie wymieszać czekoladę z ciastem.Naczynie do zapiekania natłuścić masłem,wylać ciasto.Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, skórkami do dołu i kawałki jabłek.

DSCN5419

Pieczenie w Multicookerze

Zamknąć pokrywę,nacisnąć przycisk Menu,wybrać program Bake,ustawić temperaturę na 180 C.Cooking Time 45 i Start.

Pieczenie w tradycyjnym piekarniku

Nastawiać temperaturę na 180 C i piec ok 60 minut.

DSCN5421

Reklamy

7 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s