Lazania

DSCN5271

Jak podaje Wikipedia:

Lasagne – rodzaj makaronu w postaci dużych, prostokątnych płatów, a także danie przygotowywane na bazie tego makaronu. Makaron jest uprzednio gotowany lub układany na sucho w prostokątnym naczyniu, na przemian z warstwami farszu.

Zaprezentuje tu przepis na szybką lazanię z farszem z mielonego mięsa.

DSCN5273

Składniki

  • 4 duże pomidory
  • makaron Lasagne
  • 50 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego „Orzech”
  • 3 plastry sera żółtego
  • BIO Bazylia Royal Brand
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • ok. 200 g sosu beszamelowego TU przepis .
  • DSCN5368

Wykonanie

Obierz cebulę, czosnek i drobno posiekaj.Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij czosnek z cebulą przez ok. 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj mięso i smaż ok. 5 minut często mieszając.Dodaj wino a następnie obrane ze skórki  i pokrojone pomidory.Smaż całość ok 10 minut.Dopraw solą, pieprzem ,bazylią i zdejmij z ognia.Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem.Na dnie ułóż płat makaronu ,rozsmaruj cieńką  warstwę sosu mięsno- pomidorowego, na to sos beszamelowy( ja wolę dodać sos beszamelowy na wierzchu lazanii) przykryj następnym płatem makaronu. Czynność powtarzamy  do wykończenia składników.Na wierzchu ułóż płaty sera.Tak przygotowaną lazanię wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 C na ok. 30-40 minut aż makaron zmięknie a ser ładnie się zrumieni. Podawaj udekorowaną liśćmi bazylii.

DSCN5375

Reklamy

6 comments

  1. Uwielbiam lazanię 😉 ale w tej chwili nawet na nią bym się nie skusiła, od 3 tygodni jesteśmy cgore z córą , od tygodnia wróciłam do pracy z gorączką, nie mam już sił

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s