Kumpir

Podczas ostatniego pobytu  w Krakowie poznałam nową potrawę.Przechodząc obok Placu Targowego zauważyłam budkę serwującą ogromne, pieczone ziemniaki.Raczej unikam „budkowego” jedzenia ale widok i zapach ziemniaka nafaszerowanego mięsem,sosami i warzywami skutecznie zachęcił mnie do wypróbowania tego specjału.Warto było,:) kumpir na pewno zasmakuje i Wam. DSCN5343 KUMPIR to zapiekany ziemniak turecki w którego wnętrzu kryje się gładkie puree, z dodatkiem masła i sera oraz bogaty zestaw dodatków. DSCN5329 Moja wersja zawiera :

  • 8 dużych ziemniaków
  • papryka czerwona
  • groszek konserwowy
  • Sałatka szwedzka Orzech
  • poszatkowana czerwona kapusta
  • rzodkiewki
  • szczypiorek
  • cebula czerwona
  • 8 łyżek masła
  • 8 łyżek tartego sera -mozzarella
  • sól
  • 1 filet drobiowy
  • Mieszanka przypraw Shoarma Royal Brand

Kumpira podałam z Sosem czosnkowym (przepis ) i Sosem 1000 Wysp

DSCN5339

Wykonanie Filet z kurczaka kroimy w drobne paseczki.posypujemy przyprawą i umieszczamy w lodówce na 2 godziny. Ziemniaki w skórce myjemy i wycieramy  do sucha Nakłuwamy  z każdej strony igłą aby skórka nie popękała podczas pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni,przez 60 minut. Kapustę i cebulę drobno szatkujemy.Paprykę kroimy w kostkę a rzodkiewki w paseczki. To wersja kumpira z dodatkami,które akurat miałam pod ręką,W tej kwestii panuje całkowita swoboda,wszystko zależy od gustu. Upieczonego,gorącego ziemniaka delikatnie przekrajmy do połowy na krzyż.Delikatnie łyżeczką wydrążamy miąższ,zostawiając ok pół milimetra pod chrupiącą skórką. Rozgniatamy widelcem z dodatkiem masła i sera oraz soli na gładką masę.Ważne żeby ziemniak był jeszcze gorący, wtedy ser i masło idealnie się roztopią i uzyskamy gładkie puree.Wkładamy puree z  powrotem do ziemniaka,dodajemy mięso,warzywa i sosy. DSCN5337

Reklamy

18 comments

  1. Kasiu gratuluje , fantastyczny kumpir . Pierwszy raz odkrylam Twoja strone i jestem zachwycona . Teraz bede na niej codziennie. Zycze Tobie dalszych takich wspanialych pomyslow . Aida fanka zza oceanu.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s