Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

W ubiegłym roku podawałam przepis na pączki babci.TU

Dziś zaprezentuję moją wersję z pomarańczową skórką.

DSCN5119

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru +1 łyżka do rozczynu
  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 100 g masła
  • wanilia mielona Royal Brand
  • 40 ml spirytusu
  •  Kandyzowana skórka z pomarańczy
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • marmolada wieloowocowa Orzech
  • cukier puder do posypania lub lukier

DSCN5098

Rozczyn:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,łyżką mleka i łyżką mąki.Pozostawić do wyrośnięcia.

DSCN5103

Lukier to nic innego jak polewa na bazie cukru,wody i soku z cytryny lub pomarańczy Polewę ucieramy na gładką masę.

  • 15dkg cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z pomarańczy
  • 1-2 łyżki gorącej wody.

DSCN5116

Wykonanie:

Mąkę przesiać,dodać rozrobiony rozczyn i oraz pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczone masło. Wyrabiać rękami tak długo,aż ciasto będzie gładkie i elastyczne Wyrobione uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (około 1,5 godziny).
ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. Szklanką wykrawać pączki.Na środek każdego krążka nakładać marmoladę i skleić formując w dłoni kulkę.Przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Smażyć w głębokim tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor.
Gotowe posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Reklamy

4 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s