Domowy chleb z chrupiącą skórką

DSCN4196

Lubicie gorący chleb z grubą i chrupiąca skórka? Posiadaczki maszyny do wypieku chleba mogą bez problemu upiec takie pieczywo.Aby osiągnąć takie efekt w zwykłym piekarniku potrzebujemy brytfanny z przykryciem lub naczynia żaroodpornego.

Ja użyłam takiego naczynia.

DSCN4205

Chleb jest prosty w wykonaniu,nie wymaga żmudnego zagniatania ciasta.

Składniki:

  • 1/5 kg mąki .Ja użyłam pół na pół zwykłej pszennej i graham
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15 g świeżych drożdży lub 3/4 łyżeczki suchych drożdży instant
  • 300 ml chłodnej wody

DSCN4185

 Wykonanie

Sypkie  składniki wsypujemy do miski.Wodę wymieszać z drożdżami i wlać do naczynia z mąką.Wymieszać łyżką,do połączenia składników. Ciasto powinno być klejące. Przykryć folią, odstawić do wyrośnięcia  najlepiej na noc, w temperaturze pokojowej.

Na pół godziny przed końcem wyrastania ciasta nastawić piekarnik na 250 stopni C i wstawić przykryte,puste naczynie.
Ściereczkę kuchenną oprószyć mąką, położyć na nią ciasto, łączeniem do dołu. Przykryć ciasto wystającymi bokami ściereczki i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

Ostrożnie umieścić ciasto w gorącym  garnku łączeniem do góry. Naczynie przykryć i piec chleb przez 30 minut. Następnie zdjąć pokrywę i piec  przez około 15 – 30 minut, aż chleb się ładnie zarumieni.

DSCN4190

Advertisements

17 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s