Fondue serowe-idealna, szybka przekąska na karnawał

Nie macie pomysłu na karnawałowe przekąski? Dziś przychodzę do Was z prostym przepisem. Fondue serowe to  szybka przekąska połączona z zabawą. Spróbujcie 🙂 Ciekawe ,że dziś kojarzona z wykwintną kuchnią potrawa, tak naprawdę była wymyślona, aby zużyć stare twarde sery ze spiżarni.

DSCN4529

Składniki  na Fondue serowe:

  •  500 g startych serów:  emmentaler, cheddar i gouda -jakie tylko posiadacie.
  • 250ml białego wytrawnego wina
  • 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu białego,
  • 1 ząbek czosnku

Dodatki według uznania pokrojone na tak zwany jeden kęs.

  • pomidorki koktajlowe
  • ogórek
  • papryka
  • paluszki krabowe
  • kabanosy
  • Bagietka
  • oliwki
kto co lubi-tu panuje dowolność.
DSCN4530
 Sery ścieramy na tarce o grubych oczkach. Naczynie do fondue nacieramy czosnkiem, wlewamy wino i doprowadzamy do wrzenia. Cały czas mieszając dodajemy ser a gdy się roztopi dodajemy szczyptę gałki.Gdyby Fondue wyszło za rzadkie można je zagęścić dodając odrobinę rozrobionej w winie, mąki ziemniaczanej.Zagotować.Garnek ustawiamy na podgrzewanej podstawce. Na szpilkę nabijamy warzywa lub wędliny,zanurzamy w gorącym serze i zajadamy popijając ulubionym winem w gronie  zachwyconych znajomych.
DSCN4526DSCN1370
10689911_793352824021175_7088771574217949028_n
Reklamy

2 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s